Advertentie

Contrapunt

203
Rank 2246 Gelezen 326 Aan het lezen 4 Wil ik lezen 39 Favoriet 18 Recensies 4
Literatuur & Romans Lijsten 3 Spots 2 Top25's 19 Hebban 1000 397   Topics 0

Met cd De Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach, gespeeld door Ivo Janssen, hangend over een grote tafel en bevangen door een grimmige eenzaamheid bestudeert een vrouw de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach. Ze doet dat met de rug naar de toekomst, de blik gericht op wat geweest is. Soms staat ze op om plaats te nemen aan de vleugel en een variatie te gaan spelen. Maar de pianostudie lijkt voor de vrouw allereerst een verdovend middel. Langzaam maar zeker, variatie voor variatie, ontvouwt zich het landschap van haar verleden zoals zij dat voor zich ziet. Beelden van een gezin in diverse levensstadia. Momenten van geluk en pijn, vrolijkheid en razernij, onbekommerdheid en zorg wisselen elkaar in snel tempo af. Maar onder al dat onvermijdelijke existeren resoneert iets: eerst nog ternauwernood waarneembaar dringt zich gaandeweg een verontrustende ondertoon aan ons op.

Een onstuitbare melodie als een aanzwellend noodlot dat alles overstemt en essentieel is. De toekomst heeft zich in de verste hoek van de kamer teruggetrokken. Buiten gaat het leven zijn onhoudbare gang. In een kleine wereld, los van ruimte en tijd, speelt de moeder een lied voor haar kind. Voor het eerst, voor het laatst.

Genre
Literatuur & Romans
Literaire roman, novelle
Toneel, - theater- en filmteksten, ook scenario's
Streek- en familieromans
Literaire fictie algemeen
Aantal pagina’s
204
Uitgeverij
Uitgeverij De Arbeiderspers B.V.
Laatste editie
18 oktober 2012
ISBN
9789029566759 , 9789029567510 , 9789029572132 , 9789029574440 , ...
+

Boekinformatie wijzigen
1 keer bewerkt, laatste bewerking door Salustia
Rapporteer deze bijdrage

Door lezers

Fabulous Feelgood! / De vrienden van de Feelgood Club kletsen over luisterboeken
09 mei 2019 15 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Lees verder
Recensies

George Knottnerus Auteur

De dochter en Bach

door: George Knottnerus 2 reacties 1 like luisterboek
De schrijfster verloor haar dochter door een verkeersongeluk. Naast haar schrijverschap is zij psychotherapeut en begaafd musicus. Deze roman is doordesemd van bovenstaande elementen. Ik hoorde het boek d.w.z. genoot van het luisterboek. De schrijfster leest zelf voor, afgewisseld met de klanken...

Contrapunt is een psychologische roman over het verwerken van gevoelens

door: Ingrid Verschelling 1 like
11 maart 2011 Contrapunt is een psychologische roman over het verwerken van gevoelens In Contrapunt is de hoofdpersoon een pianiste die zich stort op het instuderen van de Goldbergvariaties van Bach na de dood van haar dochter. "De vrouw" of "de moeder", zoals haar hoofdpersoon heet, wil de...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook