De nacht in Lissabon
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 30 4 43 3 12 2 1 1 0
Volkskrant:

De nacht in Lissabon

86

Gelezen 91 Aan het lezen 2 Wil ik lezen 82 Favoriet 7 Recensies 11
Literatuur & Romans Artikelen 1 Lijsten 3   Topics 0

De verteller van dit adembenemende verhaal, emigrant en net Hitler-Duitsland ontvlucht, weet niet wat hem overkomt als hij 's nachts op de kade, waar de grote schepen vertrekken, door een onbekende wordt aangesproken. Die stelt zich voor als Joseph Schwarz en biedt hem twee visa en passagetickets naar Amerika aan. Voorwaarde: geen geld, geen goud, maar deze nacht, om naar zijn verhaal te luisteren.

De emigrant aarzelt, wantrouwt de handel, maar stemt toch in, hij heeft in zijn hopeloze situatie tenslotte niets te verliezen. Het wordt een lange nacht, in bars, in nachtcafés en in de vroege ochtenduren zelfs in een bordeel. Maar waarom móét Joseph Schwarz dit verhaal vertellen, en waarom aan hem? Hoe langer de nacht voortschrijdt, des te geboeider hij luistert naar Schwarz' levensverhaal.

Schwarz heeft de Gestapokelders overleefd en is met zijn geliefde Helen Duitsland ontvlucht. In Frankrijk leefden zij drie jaar lang in vrede, rust, en bijna zoiets als geluk. Maar bij het uitbreken van de oorlog werden Schwarz en Helen als vijandige buitenlanders in separate kampen geïnterneerd. Schwarz slaagde er wederom in te vluchten, hij vond Helen, en kon in Marseille visa en de scheepspassage van Lissabon naar Amerika bemachtigen. Voor de Amerikaanse ambassade werd hij door een Gestapoagent opgepakt en moest binnen een paar seconden een besluit nemen. Hij of ik. Achter het stuur van de Gestapo-auto en met Helen naast zich rijdt hij ten slotte naar Portugal. De redding is nabij, maar dan komt Schwarz er in Lissabon achter wat zijn geliefde Helen heldhaftig voor hem verborgen heeft gehouden: dat zij niet meer lang te leven heeft. De ondergang van de een leidt tot de redding van de ander, denkt de nachtelijke luisteraar en neemt in het ochtendgloren, diep verward over zijn eigen geluk, afscheid van Schwarz.

+


Genre
Literatuur & Romans
Vertaalde literaire roman, novelle
Aantal pagina’s
284
Uitgeverij
Cossee, Uitgeverij
Eerste editie
01 juli 1963
Laatste editie
22 april 2017
ISBN
9789059367265 , 9789059367128


Boekinformatie wijzigen
1 keer bewerkt, laatste bewerking door CiliaO
Rapporteer deze bijdrage


Recensies (11)

Keuze van de redactie
Guy Doms Hebban Recensent

Een vat vol emoties en waanzin

door: Guy Doms 11 reacties

In de reeks Cossee Century verscheen onlangs een herziene vertaling van De nacht in Lissabon, een originele roman van de intrigerende schrijver Erich Maria Remarque (1898-1970). Het is erg moeilijk te beslissen wat je wel en wat niet over hem gaat vertellen… Zijn leven en werk zijn zodanig...

Meer recensies

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: De nacht in Lissabon

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken