Advertentie

De onderwijsfamilie

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
Toen Jeroen Dijsselbloem in 2008 het parlementair onderzoek naar onderwijsvernieuwingen afrondde, was zijn interesse voor het onderwijs voorgoed gewekt. In zijn achterhoofd zaten steeds zijn opa, zijn ouders en twaalf ooms en tantes die in het onderwijs werkten of hadden gewerkt. Dijsselbloem komt uit een onderwijsfamilie waarvan opeenvolgende generaties te maken hadden met de niet-aflatende stroom veranderin gen die door het onderwijs spoelde. Wat kregen zij eigenlijk mee van de Mammoetwet, de basisschool, de basisvorming, de fusies tot grote scho lengemeenschappen, de invoering van het vmbo, passend onderwijs, het studiehuis, het ontstaan van de roc’s, enzovoorts? Dijsselbloem besloot samen met zijn moeder de vele onderwijzers en lera ren in hun familie te bezoeken. Iedereen werkte mee. Het resultaat is De onderwijsfamilie: een prachtig beeld van het Nederlandse onderwijs, van immense veranderingen in een relatief korte periode en van een geweldige maatschappelijke emancipatie. In dit familieverhaal komt de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs in vrijwel al zijn facetten aan bod. Maar Dijsselbloem kijkt ook verder: kunnen we tevreden zijn over het Nederlandse onderwijs?

JEROEN DIJSSELBLOEM is voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Van 2012 tot 2017 was hij minister van Financiën en van 2013 tot 2018 voorzitter van de Eurogroep, waarover hij in 2018 het boek De eurocrisis publiceerde.

Over De eurocrisis:

‘Omdat Dijsselbloem niet voortdurend op zoek gaat naar wiens schuld de crisis nu was – wat actieve politici wel vaak doen – kom je te weten hoe de crisis minder eenduidig was dan ze destijds leek. En je leert dat achter de schermen in momenten van radeloosheid soms improvisatie nodig was om de al even onvoorspelbare Grieken in de euro te houden.’

DE TIJD, DE BESTE BOEKEN VAN 2018

‘Vijf jaar lang gaf een “rode ingenieur” leiding aan de eurogroep en daar heeft hij, geheel in stijl, zonder opsmuk verslag van gedaan.’

DE GROENE AMSTERDAMMER
+


Genre
Literaire non-fictie
Literaire non-fictie algemeen
Aantal pagina’s
224
Uitgeverij
Prometheus
Eerste editie
30 september 2021
Laatste editie
30 september 2021
ISBN
9789044648973


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners

Advertentie


Reacties op: De onderwijsfamilie

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.