Advertentie
De rode kimono

De rode kimono

2
Gelezen 2 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 1 Recensies 2
Literatuur & Romans Top25's 1   Topics 0
In De rode kimono keert de dertienjarige Erik in 1954 met de 'Willem Ruys' terug naar Holland om naar de middelbare school te gaan. In beeldende stijl beschrijft Andriesse de bootreis naar Nederland en zijn aankomst in het dorp in de Achterhoek waar hij voordien gewoond heeft. Daar komt hij, samen met zijn oudere broer die eerder terugkeerde, bij zijn tante in de kost.
Het is de schrille overgang van de tropen en de overdadige luxe van een passagiersschip naar de kille Achterhoekse arbeiderswoning die door Andriesse zonder overdrijvingen in klare taal wordt neergezet. Hierin toont hij zijn meesterschap als verteller.
De rode kimono geeft een beeld van een eenzame jongen die zich nergens meer thuisvoelt. Noch op Sumatra waar hij zijn ouders moet achterlaten, noch in de Achterhoek waar hij terugkeert. Tijdens de duur van de bootreis ontdekt hij zijn ontluikende seksualiteit in de steeds intiemer wordende relatie met zijn tijdelijke pleegmoeder, de jonge half-Indische mevrouw Vonk. Haar lichamelijke toenadering wordt door de schuchtere jongen aanvankelijk als een bedreiging ervaren, maar gaandeweg vat hij een diepgaande genegenheid voor haar op.

De rode kimono is een coming of age-roman over een ontheemde jongen, geschreven in dezelfde geserreerde stijl als waarin Andriesse uitblonk in zijn succesvolle bundel Koude Sambal, waarin hij zijn verblijf vanaf zijn negende jaar op Sumatra, en in het bijzonder het internaat waar hij schoolging, beschreef.
Genre
Literatuur & Romans
Literaire roman, novelle
Aantal pagina’s
232
Uitgeverij
Uitgeverij In De Knipscheer B.V.
Laatste editie
24 april 2014
ISBN
9789062658534 , 9789062658534
+

Boekinformatie wijzigen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Recensies

De verbluffende terugkeer van Peter Andriesse

door: Ton van der Molen 1 like
Peter Andriesse was begin jaren zeventig een ware cultschrijver, dankzij zijn vrolijke boeken 'Zuster Belinda en het geheime leven van Dokter Dushkind' en 'Leven op het land'. Parodieën op de doktersroman respectievelijk de streekroman, vol humor en spannende seks. Zijn volgende boeken waren...
Ezra de Haan Auteur

Was het ook maar een droom geweest

door: Ezra de Haan

Peter Andriesse (1941) is terug van weggeweest. Voor wie al wat langer, leest doet zijn naam een belletje rinkelen. Was dat niet die schrijver die in 1970 samen met Heere Heeresma, George Kool en Hans Plomp Het Manifest van de jaren zeventig deed verschijnen? Het was een directe aanval op de...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook