De wonderbaarlijke geschiedenis van Peter Schlemiel
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 1 4 3 3 2 2 0 1 0
Volkskrant:

De wonderbaarlijke geschiedenis van Peter Schlemihl

6

Gelezen 6 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 16 Favoriet 0 Recensies 1
Literatuur & Romans Lijsten 1   Topics 0

Op een zonnige namiddag in 1813 wandelen twee vrienden door een botanische tuin in Kunersdorf aan de Oder; het zijn Friedrich de la Motte Fouqué en Adelbert von Chamisso, Franse aristocraten die vanwege de Revolutie moesten emigreren. De zon werpt lange schaduwen, zodat die van de kleine Fouqué bijna net zo groot lijkt als die van de imposante Chamisso.
Deze vertelt in geuren en kleuren wat hem onlangs op reis is overkomen: hij is zijn hoed, tas, handschoenen, zakdoek en alles wat hij verder bij zich had kwijtgeraakt. 'Maar je hebt tenminste je schaduw nog,' merkt Fouqué op.
Later herinnert hij zich: 'Opeens zei Adelbert: "Zeg, Fouqué, stel je voor dat ik jouw schaduw eens zou oprollen en meenemen, en dat je zonder schaduw naast me moest lopen?" - We bleven allebei staan, en ons werd het zeer wonderlijk te moede.' Zo leidt Martin Michael Driessen zijn vertaling van Adelbert von Chamisso's Peter Schlemihls wundersame Geschichte in.
De parabel van de man die zijn schaduw verkocht aan de duivel, en later met zevenmijlslaarzen door de wereld gaat, werd al kort na verschijnen opgevat als een zelfportret: wie geen vaderland heeft, zoals de Fransman Chamisso die in Duitsland asiel had gevonden, kan geen schaduw werpen.

Peter Schlemihls wonderbaarlijke geschiedenis is een in prachtige taal vervatte parabel van ontheemdheid, Wanderlust en heimwee.

+


Genre
Literatuur & Romans
Vertaalde literaire roman, novelle
Aantal pagina’s
96
Uitgeverij
Uitgeverij Van Oorschot
Eerste editie
29 maart 2018
Laatste editie
06 april 2018
ISBN
9789028280458 , 9789028282131


Boekinformatie wijzigen


Recensies (1)

Keuze van de redactie
Marvin O. Hebban Recensent

Een heerlijk ouderwets sprookje

door: Marvin O. 1 like

Peter Schlemihl ontmoet bij een vriend een vreemde man die alles wat men maar wenst uit de zakken van zijn rokkostuum kan halen. Niet alleen kleine voorwerpen komen tevoorschijn, maar ook hele grote, zoals tenten en paarden. Peter raakt gefascineerd door de man, die door iedereen als...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: De wonderbaarlijke geschiedenis van Peter Schlemihl

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken