Meer dan 4,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Een schaaknovelle
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 1 4 2 3 2 2 1 1 0

Een schaaknovelle

6

Gelezen 6 Aan het lezen 1 Wil ik lezen 3 Favoriet 0 Recensies 1
Literatuur & Romans Artikelen 2   Topics 0
Sensatie in 1955: de Nederlander Kaasschieter staat op het punt regrend wereldkampioen schaken Botwinnik te onttronen. Hij moet alleen zijn laatste partij in het toernooi van Göteborg nog weten te winnen, maar zijn stoel blijft leeg. Hoe men ook zoekt, hij lijkt van de aardbodem verdwenen te zijn.
In deze novelle wordt Kaasschieters schaakcarrière belicht tot aan het moment waarop hij in Göteborg ontvlucht. De biografische schets levert verrassende aperçu's op over de schoonheid van het schaakspel, over de betekenis van ruil en offer. Dan komen zijn ouders erachter waarheen Kaasschieter is gevlucht. Met deze novelle treedt Krol in de sporen van Zweig en Nabokov, maar zijn verhaal over het schaken is een onnavolgbare partij met Krols zetten.
Gerrit Krol (Groningen, 1943) werkte als computerprogrammeur en systeemanalist bij de Koninklijke Shell en bij de Nederlandse Aardoliemaatschappij. Hij heeft een groot aantal romans, dicht- en essaybundels op zijn naam staan. Voor zijn verhalend proza ontving hij in 2001 de P.C. Hooftprijs.
+


Genre
Literatuur & Romans
Literaire roman, novelle
Uitgeverij
Querido's Uitgeverij BV, Em.
Laatste editie
14 februari 2013
ISBN
9789021469898 , 9789021469881 , 9789021445199


Boekinformatie wijzigen


Recensies (1)

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Een schaaknovelle

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.