Advertentie

Een Vreemde Brabantse Geschiedenis 2 2

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
  Topics 0
Boek II in deze series, met in de eerste hoofdstukken, het leven in Noord Brabant van de rijke en invloedrijke familie Van der Aa, in de middeleeuwen, tot de armoede in de 19e eeuw, toen deze zelfde familie tot paupers en an-alphabeten geworden waren.

Wat was er gebeurd, dat een familie van rijke grutters, met bezittingen tot ver in het hedendaags België, tot armzaligen geworden waren, met nauwelijks een klein stukje grond voor een moestuin en een paar schapen, in de omgeving van Casteren (Noord Brabant).

Hoe dit tot stand is gekomen, wordt in dit boek, door diepgaand archief onderzoek, vakkundig uit de doeken gedaan.

De nakomelingen van deze verarmde tak kwamen namelijk in Waalwijk (Noord Brabant) terecht, waar zij ook nauwelijks het hoofd boven water konden houden, als arbeiders en dagloners en waar de schrijfster van dit boek, haar directe voorouder, Anna Maria van der Aa, gaat volgen, in haar vreemde en uiterst ongewone, maar uiteindelijk tragische leven, als zij, in 1851, te Waalwijk, uitgehuwd gaat worden aan de veel oudere ex-marechaussee Joannes Drese uit Erp (Noord Brabant).

Het was de bedoeling, met dit huwelijk, de naamgeving op te lossen, van haar, in 1850, onwettig geboren zoontje, Hendrikus Jacobus van der Aa en nu zeer spoedig te verwachten 2e baby; maar ondanks de bemiddeling, of juist daardoor, van een aantal hoge heren in de Nederlandse geschiedenis, waaronder de Heer Jan Baptiste van Son, uit 's-Hertogenbosch, gaat het, in 1855, plotseling heel erg fout in de gemeente Heeze (Noord Brabant), waarbij dezelfde vooraanstaanden, zich uiteraard zo snel mogelijk moesten distantiëren van Joannes Drese en zijn familie; de nadelige gevolgen hiervan, blijven dan ook niet lang uit.

Van een tweede huwelijk in 1856, met de Baardwijkse voerman en kroeghouder, Evert Verhoeven, wordt Anna Maria van der Aa, ook niet veel wijzer, als zij nauwelijks een jaar later, weer als weduwe en uiteraard weer zwanger, alleen achter blijft. Het leven van haar en haar kindertjes, kan daarna ook alleen maar bergafwaarts gaan.

Deze vreemde en tragische verhalen in de geschiedenis van de families Drese en Van der Aa, grenzen bijna aan het ongelofelijke en zullen de lezers beslist boeien tot de laatste bladzijde van dit boek.
+


Aantal pagina’s
223
Uitgeverij
Anneke Drese
Eerste editie
01 juni 2021
Laatste editie
01 juni 2021
ISBN
9789464066883


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partnersReacties op: Een Vreemde Brabantse Geschiedenis 2 2

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken