Advertentie

Eens ging de zee hier tekeer

92

Rank 276 Gelezen 95 Aan het lezen 20 Wil ik lezen 196 Favoriet 2 Recensies 35
Non-fictie Artikelen 3 Lijsten 4 Spots 5   Topics 0   Leesclub

De schilderachtige stadjes rond het IJsselmeer spreken tot de verbeelding, met hun authentieke gevels, vissersboten en pittoreske havens. Hoewel ze onderling sterk verschillen, is er één gebeurtenis die leven en lot van alle kustbewoners met elkaar verbindt. Op 28 mei 1932 werd de Afsluitdijk gedicht. De overheid was ervan overtuigd dat dit Nederland zou opstuwen in de vaart der volkeren. De kustbewoners stonden erbij, keken ernaar en moesten zich zien te redden. Hun Zuiderzee werd het IJsselmeer. Voortaan voeren hun botters uit op een zoetwaterplas. Wat betekent zo’n ingrijpende verandering voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen, tot op de dag van vandaag? In Eens ging de zee hier tekeer staan vier Zuiderzeefamilies centraal, uit Urk, Volen dam, Spaken burg en Wieringen. Aan de hand van hun levensgeschiedenissen vertelt Eva Vriend een groots verhaal over het houvast dat traditie biedt, de veerkracht die vereist is om vooruit te komen en vissersbloed dat kruipt waar het niet gaan kan.

+


Genre
Literaire non-fictie
Literaire non-fictie algemeen
Aantal pagina’s
400
Uitgeverij
Atlas Contact
Eerste editie
11 februari 2020
Laatste editie
11 februari 2020
ISBN
9789045036311 , 9789045036328


Boekinformatie wijzigen

Advertentie

Recensies (35)

Keuze van de redactie
Inge Sparrius Hebban Recensent

Aanpassingsvermogen en veerkracht

door: Inge Sparrius 1 like

Wie kent ze niet, de pittoreske oude havenstadjes aan de kust van de vroegere Zuiderzee? De geschiedenis van de gevolgen van de inpoldering voor de bewoners van die stadjes en dorpen is echter minder bekend. Eva Vriend (1973), journalist en historicus, woonde in haar jeugd op Flevoland op een...

Meer recensies

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Eens ging de zee hier tekeer

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.