Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Elke provincie een eigen Gouden Eeuw

De Gouden Eeuw, volgens velen de roemrijkste periode in de Nederlandse geschiedenis, roept vandaag de dag ook weerstand op. Sommigen pleiten er daarom voor het begrip af te schaffen. Dit boek beoogt het op Holland toegespitste debat open te breken door het predicaat ‘Gouden Eeuw’, mét zijn keerzijden, aan alle provincies van Nederland toe te kennen. Twaalf auteurs – historici, archeologen, taal- en letterkundigen en een jurist – nemen elk een provincie onder de loep en stellen een aspect van haar geschiedenis centraal waarvan het belang de eigen regio overstijgt. Zo reikte Friesland ooit van Zeeland tot in Duitsland, huisde in Brabant het schitterendste hof van Europa en had Limburg de primeur van het Nederlands als geschreven taal. Zonder dat alles goud was wat er blonk, laat Elke provincie een eigen Gouden Eeuw zien dat op veel meer manieren naar de Nederlandse geschiedenis gekeken kan worden dan enkel door een Hollandse bril. Van Friesland in de zevende eeuw tot en met Groningen in de eenentwintigste, gouden eeuwen blijken tot in onze tijd dramatisch, glorieus én actueel.

Louis Sicking is Aemilius Papinianus-hoogleraar volkenrechtsgeschiedenis aan de Vrije Universiteit en doceert middeleeuwse en vroegmoderne geschiedenis aan de Universiteit Leiden.
Toon details

Schrijf een recensie

Is Elke provincie een eigen Gouden Eeuw het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Boeken van dezelfde auteur

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.

Reageren op Elke provincie een eigen Gouden Eeuw

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.