Advertentie

Elke tijd zijn eigen gekte

1

Gelezen 1 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
Elke tijd zijn eigen gekte
In de middeleeuwen sprak men van 'bezetenen', tegenwoordig horen we regelmatig over 'verwarde personen'. Geestelijke verwarring is van alle tijden maar hoe we daar tegenaan kijken en mee omgaan, verschilt door de eeuwen heen. Wat betekenen die verschillen voor het leven van mensen die zélf te maken krijgen met geestelijke verwarring?

Een reis door de tijd in intieme portretten. Ze vertellen de verhalen van mensen in de late middeleeuwen tot nu. Mensen die te maken kregen met heksenvervolgingen en dolhuizen. Die in de negentiende eeuw opgenomen werden in massale krankzinnigen gestichten en ruim honderd jaar later juist weer 'terug-naar-de-maatschappij' moesten. We maken kennis met mensen die in de roerige jaren zestig de eerste stappen zetten in de patiëntenbeweging en zich hard maakten voor zeggenschap en regie over eigen leven. Tot slot horen we de ervaringen van mensen die nu te maken hebben met stigma's én met herstel.

Een geschiedenis vanuit het oogpunt van direct betrokkenen, hun familie en buren. We kijken mee in hun levens. Grote denkers, bekende psychiaters en bestuurders, wetten en regelgeving vormen daarbij het decor.

Over de auteur(s):
Mw. drs. Henke van der Heiden (1967) is historica. Zij werkt al vijftien jaar als beleidsadviseur maatschappelijke zorg in de regiogemeenten van Gooi en Vechtstreek. De vele gesprekken met mensen met psychiatrische aandoeningen, verslaving en/of verstandelijke beperkingen inspireerden haar tot het schrijven van Elke tijd zijn eigen gekte.
+


Genre
Geschiedenis & Politiek
Geschiedenis algemeen
Aantal pagina’s
192
Uitgeverij
Uitgeverij Walburg Pers B.V.
Eerste editie
01 mei 2020
Laatste editie
03 september 2020
ISBN
9789462494718 , 9789462496958


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partnersReacties op: Elke tijd zijn eigen gekte

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.