Advertentie

Helden en goden

0
Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 1 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
Ze zijn de archetypen van onze deugden en onze zonden, de figuren uit mythologische verhalen en de personages uit de Grieks-Romeinse geschiedenis. Deze nobele voorvaderen van ons vormen de basis van de Westerse beschaving.
De talrijke verhalen met als hoofdrolspelers helden, mensen, góden en halfgoden zijn ons over de eeuwen heen overgeleverd. Ze zijn nog altijd stevig geworteld in het collectieve moderne geheugen en blijven tot op vandaag mensen fascineren. Dat hele patrimonium van fantasierijke verhalen vond zijn neerslag in poëzie, andere vormen van literatuur én in de beeldende kunsten.
In dit boek wordt getracht het complexe geheel van de Griekse en Romeinse mythen voor een breed publiek te ontsluiten. Elke mythologische figuur wordt beschreven: zijn of haar (levens)verhaal, het voorkomen in de schilderkunst, kenmerken en bijzondere attributen. Daarop volgen een of meer voorbeelden uit de beeldende kunsten, met korte aanduidingen die de lezer helpen om de diverse protagonisten te kunnen thuiswijzen.
Van Adonis tot Zeus, van Achilles tot de Sirenen, van Alexander tot Zenobia: meer dan 150 personages, mythische of historische, worden tot leven gebracht aan de hand van meer dan 400 kunstwerken en een ruim aanbod aan korte verhelderende teksten.

In de marge van de eerste pagina van elk lemma worden feitelijke gegevens over de locatie en het tijdstip, de personages, de bronnen, varianten en de verspreiding van de voorstelling vermeld.
Aan het begin van elk lemma wordt in het kort aangegeven hoe het thema de kunstenaars heeft ge pireerd.
Een of meer reproducties over de volle pagina illustreren het onderwerp.
De inleidende tekst staat steeds op pagina en geeft bondige informatie over het onderwerp.
Het aanhangsel van het boek bevat behalve een thematisch register ook een personen-register, een index van kunstenaars en een lijst van de symbolen en attributen.
Korte teksten verklaren details in de illustraties.
Bij elke afbeelding staat een bijschrift met de naam van de kunstenaar, de titel van het kunstwerk, de datum en de collectie.
Genre
Non-fictie
Vertaald door
Patrick de Rynck
Aantal pagina’s
383
Uitgeverij
Ludion Uitgeverij
ISBN
9055446165
+

Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic