Advertentie

Het mirakel van België

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 1 Favoriet 0 Recensies 0
Literatuur & Romans   Topics 0
Vijf jaar geleden maakte Maarten Inghels kennis met meesteroplichter Piet Van Haut, die zichzelf graag ‘het Mirakel van België’ of ‘de man die alles kan’ noemt. Sinds de jaren tachtig doet Piet Van Haut zich onder andere in Nederland en België voor als oliesjeik, farmabaas van Johnson & Johnson, administrateur-generaal van de Belgische Spoorwegen, onderzoeksrechter, koning der Belgen, minister van Justitie en miljardair. Onder valse namen ontvreemdde hij miljoenen van banken en particulieren over heel Europa. Hij werd veroordeeld voor onder meer financiële oplichting, valsheid in geschrifte en valse naamdracht. In de gevangenis zette hij zijn activiteiten onverminderd verder en lichtte hij honderden advocaten op. In de loop der jaren werd de mediaverslaafde meesteroplichter aan het woord gelaten in kranten en televisie, maar nooit werd echt duidelijk wat er waar was en wat niet.

Na hun eerste ontmoeting laat Piet Van Haut Maarten Inghels niet meer los. De romanschrijver is gefascineerd door de charlatan die honderden levens lijkt te leiden en overal mee weg raakt. De vraag die menig gerechtspsychiater zich al stelde dringt zich op: is deze mythomaan een zwakbegaafde, dan wel een geslepen psychopaat — is hij een gek of een genie, een monster of een mirakel?

Aangetrokken tot dit grootse personage – een droom voor iedere schrijver – beseft hij gaandeweg dat ook hij niet immuun is voor de verlokkingen van de misdadiger. Door zijn eigen hebzucht naar een spannend verhaal wordt de auteur meegesleurd in het web van fictie en grootheidswaan dat Van Haut zo meesterlijk kan weven. Inghels zoekt naar de man achter de maskers, de kern van waarheid achter de leugens. Maar hoe langer hij hem probeert vast te houden, hoe meer hij naar zeepbellen grijpt die in zijn gezicht uit elkaar spatten.

Het mirakel van België is het spannende, metafictionele verhaal van een man voor wie het leven een groot theater is en de auteur die meer dan een toeschouwer wil zijn. Een wonderlijk en crimineel haasje-over van feit en fictie.
+


Genre
Literatuur & Romans
Literaire roman, novelle
Uitgeverij
Das Mag Uitgeverij B.V.
Eerste editie
24 november 2021
Laatste editie
24 november 2021
ISBN
9789493248045


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partnersReacties op: Het mirakel van België

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken