Advertentie

Katholicisme in Europa

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
Een must-read voor wie een cruciaal onderdeel van de Europese geschiedenis wil begrijpen: het katholicisme.

De erfenis van het christendom in Europa is omstreden. Religie en verlichting lijken moeilijk samen te gaan in het Westen. Tegelijkertijd is de geschiedenis van alle Europese landen onlosmakelijk verbonden met ontwikkelingen die zich in de loop van vele eeuwen hebben voorgedaan in het christendom en de katholieke kerk. Ook de wortels van het universitaire denken en het westerse humanisme liggen daarin besloten.

Religieus denken versus moderne verlichte principes
Dit boek laat zien hoe enkele Joden in Jeruzalem een beweging in gang hebben gezet die de westerse cultuur, politiek en filosofie diepgravend zou vormgeven, en hoe de laatantieke Romeinse beschaving moeizaam transformeerde doordat christenen meer macht kregen. Het gaat over de fascinerende en veelzijdige middeleeuwen waarin de katholieke kerk zo dominant was, en over de periode van de zestiende-eeuwse hervormingen waarin maatschappelijke, juridische en politieke veranderingen om zich heen grepen. De vraag naar de verhouding tussen religieus denken en moderne verlichte principes komt indringend aan de orde, evenals de actuele situatie van het katholicisme in het geseculariseerde Avondland.

‘Onze cultuur en onze identiteit zijn ondenkbaar zonder twee millennia katholiek denken en leven. En dat is een verhaal vol hoogte- en dieptepunten. Van intellectuele fijnzinnigheid tot gewetenloze kettervervolging en van compassie met rechteloze medeburgers tot nietsontziende machtspolitiek. Voor wie de kerk afrekent op grond van haar recente gestalte of een slecht geïnformeerd beeld uit de media, biedt dit boek nuance, reliëf en relativering. Het boek is zorgvuldig geschreven, met afgewogen, inhoudsvolle zinnen. Zo’n boek waar je voorlopig niet omheen kunt.’ – Wolter Huttinga in Trouw, de Verdieping

'Een kloek handboek.' – Stijn Fens in Trouw, de Verdieping

'In het mooie boek van Paul van Geest, Karim Schelkens en Joep van Gennip wordt de geschiedenis van de Katholieke Kerk in Europa beschreven. Onder andere de overwinning van het christendom in de Late Oudheid op het heidendom, de opkomst van de kloosterorden, de kruistochten, de Reformatie en de Contrareformatie, de moeizame verhouding tot de Verlichting, Hitlers zogenaamde paus Pius XII en natuurlijk het Tweede Vaticaanse Concilie van 1962 komen uitgebreid aan bod.'
– Ewout Klei, Jalta
+


Genre
Geschiedenis & Politiek
Geschiedenis algemeen
Aantal pagina’s
448
Uitgeverij
Boom
Eerste editie
09 maart 2021
Laatste editie
09 maart 2021
ISBN
9789024442034


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners

Advertentie


Reacties op: Katholicisme in Europa

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.