Advertentie

Kobalt blues

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0

Journalist Erik Bruyland richt zich in Kobalt blues op de postkoloniale geschiedenis van zijn geboorteland Congo. De vervlogen dagen van de Belgische kolonisator verglijden er in taferelen van slavenarbeid in de mijnen van Katanga. Waarom is een rijk land toch zo arm?

Via gedreven onderzoeksjournalistiek beschrijft Bruyland hoe opportunisten en speculanten als aasgieren op de Congolese bodemrijkdommen duiken. Hij ontrafelt de financiële en economische carrousels en de geopolitieke combines die leiden tot de tragedie van Kobalt blues: het blauwe goud vloeit weg naar offshorebedrijven, het zwarte zweet gutst weg voor niets. En dat om onze honger naar smartphones en accu's te stillen.

Een messcherpe analyse van de economische en politieke teloorgang van Congo, waarin als in een spiegel steeds de dubieuze rol en verantwoordelijkheid van de voormalige Belgische kolonisator opdoemt.

+


Genre
Geschiedenis & Politiek
Niet-westerse geschiedenis
Aantal pagina’s
368
Uitgeverij
Lannoo
Eerste editie
25 mei 2021
Laatste editie
25 mei 2021
ISBN
9789401476775 , 9789401479080


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners

Advertentie


Reacties op: Kobalt blues

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.