Advertentie
Liefde in de Lage Landen

Liefde in de Lage Landen

0
Gelezen 0 Aan het lezen 1 Wil ik lezen 8 Favoriet 2 Recensies 0
Non-fictie Artikelen 1   Topics 0

Een portret van Nederland in 15 huwelijken

De geschiedenis van een land is te beschrijven als een opeenvolging van politieke gebeurtenissen, als een reeks economische successen, als het ontstaan van een natie. Maar ook als een serie huwelijken, want die vormen een graadmeter voor veel maatschappelijke veranderingen.

In Liefde in de Lage Landen trekken verspreid over zes eeuwen vijftien verbintenissen voorbij die kenmerkend zijn voor een tijd en klasse, en voor Nederland in een bepaalde periode. Hoe kwamen die huwelijken tot stand? Konden de echtelieden in vrijheid voor elkaar kiezen? Onder welke voorwaarden mochten ze scheiden? Wat gebeurde er als ze verliefd werden op iemand van hetzelfde geslacht? Welke regels stelden de overheid en de kerk? En waardoor verloor het huwelijk zijn status als heilig instituut?

Terwijl het land om hen heen verandert, maken onder meer Willem van Oranje en Charlotte de Bourbon het begin van de Opstand mee, delven Wilhelmina van Pruisen en Willem V het onderspit tegen de Fransen, ondersteunt Adelheid Solger haar man Johan Rudolph Thorbecke bij zijn hervormingen, verzetten Heleen Rietberg en Piet Kuipers zich tegen de Duitse bezetters, dagen de provo’s Luud Schimmelpennink en Afrain Groot de naoorlogse regenten uit en sluiten Anne Marie Thus en Helene Faasen het eerste homohuwelijk. Iedere liefde heeft een ander decor. En alle momentopnamen samen vormen een portret van Nederland.

Genre
Geschiedenis & Politiek
Vaderlandse geschiedenis
Aantal pagina’s
280
Uitgeverij
Spectrum
Laatste editie
05 juni 2020
ISBN
9789000364756 , 9789000362851
+

Boekinformatie wijzigen

Lezerswaarderingen

5 0 4 0 3 0 2 0 1 0

Artikelen over Liefde in de Lage Landen

  Meer artikelen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic