Advertentie
Mathilde

Mathilde

8
Rank 74 Gelezen 9 Aan het lezen 3 Wil ik lezen 145 Favoriet 2 Recensies 2
Literatuur & Romans Artikelen 2 Spots 1 Top25's 1   Topics 0

1946. De jonge,, Franse Mathilde valt als een blok voor Amine, een Marokkaanse officier in dienst van het Franse leger. Ze trouwen en vertrekken naar zijn familieboerderij in een klein dorpje, uren rijden van Rabat. De liefde wordt constant op de proef gesteld maar houdt stand en ze krijgen een dochter, Aïcha, en een zoon, Selim. Mathilde vecht tegen de armoede en het heersende patriarchaat, soms met succes. Zo ontwikkelt ze zich tot dokter voor de plattelandsbevolking. Dit kleurrijke familieverhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een steeds grimmiger wordende onafhankelijkheidsstrijd van protectoraat Marokko tegen Frankrijk, waarin Mathilde en Amine geen partij willen kiezen. Maar dan komt de dag dat de strijd ook hun afgelegen streek bereikt.
Mathilde is het eerste deel van de trilogie Het land van de anderen. Het verhaal is gebaseerd op Slimani's eigen familiegeschiedenis, met een oma uit de Elzas, een opa uit Marokko, en een moeder die opgroeide op het arme boerenbedrijf van haar ouders maar toch de eerste vrouwelijke gynaecoloog van Marokko werd.

Genre
Literatuur & Romans
Vertaalde literaire roman, novelle
Aantal pagina’s
320
Uitgeverij
Nieuw Amsterdam
Laatste editie
02 juni 2020
ISBN
9789046827000
+

Boekinformatie wijzigen

Lezerswaarderingen

5 1 4 4 3 3 2 0 1 0

Artikelen over Mathilde

Boeken in de media #9
19 juni 2020 1 reactie
  Meer artikelen

Andere media

Volkskrant:
NRC:

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Recensies

Grote veranderingen

door: Sanne 1 like
Het door Leïla Slimani geschreven boek “Mathilde” is het eerste deel van trilogie “Het land van de anderen”. Leïla Slimani won met dit boek de Prix Goncourt. Mathilde is de een jonge Franse vrouw uit de Elzas die verliefd is geworden op Amine, een Marokkaanse man die ten tijde van de...

“Zo gaat dat hier”

door: smitaki3 1 like ebook
In deze onzekere tijden waarin weer fel wordt gedemonstreerd tegen racisme, is dit een passend verhaal over hoe om te gaan met cultuurverschillen. De wereld is niet verdeeld in wit en zwart, of rijk en arm. Ertussen zitten oneindige nuances, waarin individuen hun dromen proberen te verwezenlijken....

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook