Moordenaars onder ons

Moordenaars onder ons is de autobiografische memoires van Simon Wiesenthal, geschreven kort na zijn bevrijding uit het kamp Mauthausen in 1945. In deze bundel schetst hij hoe hij zich vrijwel meteen wierp op het opsporen van nazi-oorlogsmisdadigers die onderdoken in Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en andere regio’s. Hij beschrijft zijn onderzoek naar de ontsnappingsorganisatie ODESSA en de achtervolging van figuren als Eichmann, Mengele, Harster, Rajakowitsch en Bormann, ondanks gebrek aan middelen, tegenwerking van autoriteiten en zelfs moordaanslagen op zijn leven.

In zijn relaas vermijdt Wiesenthal haatretoriek; hij presenteert zichzelf vooral als gedreven door verlangen naar gerechtigheid en herinnering. Zijn inzet leidde uiteindelijk tot de arrestatie van onder anderen Franz Stangl en Karl Silberbauer. Toch was hij niet verantwoordelijk voor alles — Eichmann werd door Israëlische agenten gearresteerd, en Josef Mengele wist jarenlang onder te duiken. Wiesenthal benadrukt vooral het belang van onpartijdige rechtspraak en een levend geheugen als middel om historische verdringing te voorkomen.

Uit de dossiers van Simon Wiesenthal, bewerkt door Joseph Wechsberg. Vertaald uit het Engels door M. Gerritsen en L Knuvelder
Toon details

Schrijf een recensie

Is Moordenaars onder ons het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Reageren op Moordenaars onder ons