Advertentie
Nina

Nina

1
Gelezen 1 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 1 Favoriet 0 Recensies 0
  Topics 0
Je krijgt inzichten, scherper dan ooit. Met haar witte kistje voor altijd in mijn geheugen gegrift, weet ik heel zeker: niet het doel is belangrijk, wel de weg. Het doel is voor iedereen hetzelfde, uiteindelijk, de dood. Het is enkel de weg die het verschil maakt. In alle omstandigheden er het beste van maken. Ook nu. Zelfs nu.

Nina is negen, een vrolijk, ondernemend kind. Maar op een dag keert haar lichaam zich tegen haar. Ze blijkt het nefrotisch syndroom te hebben, een zeldzame nierziekte. Die ontdekking is het begin van een medische lijdensweg van zware medicijnen, talloze dagopnames, dialyses en operaties. Van het cortisone zwelt Nina’s elfenlijfje op, van de chemo vallen haar lange blonde haren uit.
Het hele gezin vormt een hecht opvangnet voor Nina. Mama Catherine en papa Nico brengen haar naar het ziekenhuis, blijven bij haar wanneer ze weer aan een infuus ligt, praten met haar over de ziekte en over leukere dingen. Jongere broer Thomas maakt zich klein omdat hij voelt dat zijn zus nu alle aandacht nodig heeft. Nina zelf houdt zich verbazend sterk. ‘Ziek zijn is vreselijk, en toch ben ik gelukkig,’ zegt ze. De verplegers en dokters zijn dan ook dol op het moedige, goedlachse meisje.

Nina. Een bijzonder kind is een eerlijke getuigenis over chronisch ziek zijn, over liefde en lijden, over afscheid en verwerking, over fragiliteit en ongekende sterkte. In een maatschappij die focust op succes spreken we te weinig over verlies.
Nina. Een bijzonder kind is een verhaal van liefde en hoop, dat een steun wil zijn voor gezinnen die oog in oog staan met het absurde.

Aantal pagina’s
167
Uitgeverij
Halewyck, Uitgeverij Van
Laatste editie
11 september 2006
ISBN
9789056177362
+

Boekinformatie wijzigen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic