Advertentie
Op eigen gezag

Op eigen gezag

1
Gelezen 1 Aan het lezen 1 Wil ik lezen 3 Favoriet 0 Recensies 0
  Topics 0
Moffenknechten waren het, de politiemannen die ingrepen bij een demonstratie in december 1945 in het centrum van Amsterdam. Het Sieg Heil galmde over het Leidseplein, duidelijk bewijs dat de imagoschade van de Nederlandse politie enorm was. Ook in de decennia die volgden bleef het beeld dat de politie ‘fout’ was geweest hardnekkig. Maar meer dan we denken hebben politiemannen en -vrouwen zich verdienstelijk gemaakt in het verzet. Lang niet altijd door heldhaftig de vuist te ballen en principieel nee te zeggen tegen Duitse bezettingsmaatregelen, maar vaak door onopvallende acties die levensreddend konden zijn. Politiemensen pleegden overvallen en bevrijdden gevangenen, en in hun administratie werden documenten vervalst, waardoor slachtoffers van de radar konden verdwijnen.
Op eigen gezag is een boek over politiemensen die hun weg zochten in de lastige spagaat tussen institutionele collaboratie en persoonlijk verzet.
Genre
Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
256
Uitgeverij
Querido
Laatste editie
18 juni 2019
ISBN
9789021416830 , 9789021416847
+

Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic