Advertentie
Probeer om te keren

Probeer om te keren

43
Rank 5390 Gelezen 51 Aan het lezen 1 Wil ik lezen 25 Favoriet 0 Recensies 5
Literatuur & Romans Artikelen 3 Newsroom 2 Lijsten 4 Spots 2   Topics 0

De achttienjarige Eline heeft al haar klasgenoten zien uitvliegen: werken, studeren, tussenjaren nemen, reizen. Maar zij is gebleven en heeft een baantje in de plaatselijke Books and More Store, waar ze af en toe een oogje in het zeil houdt op Amy, de enige leeftijdgenoot die nog in de buurt is. Ook Amy is nooit uitgevlogen: ze is laagbegaafd, en sinds een noodlottige avond twee jaar geleden is ze alleen maar achteruitgegaan.

De moeder van Amy ziet met gemengde gevoelens aan hoe goed de meisjes met elkaar kunnen opschieten. Zelf kan ze haar dochter soms niet uitstaan: kom op, kind, denkt ze, vroeger kon je zélf nog douchen, kon je je zélf nog aankleden. Ze betrapt zichzelf op jaloezie, op afgunst die ze voelt voor de vanzelfsprekende band die de meisjes lijken te hebben - en houdt des te krampachtiger vast aan haar dochter. De omstanders, haar echtgenoot voorop, dringen al tijden aan op een tehuis. Soms vliegen ze nu eenmaal niet uit, zeggen ze. Een moeder moet ook kunnen loslaten.

Op het grote themafeest, het honderdjarig bestaan van het dorp, blijft er tot slot niets meer ongezegd. Daar, op een geïmproviseerd strand, tussen de parasols en ambachtelijke kraampjes, komt alles en iedereen samen.

Marijn Sikken debuteert met een messcherpe schets vol mededogen van een kleine, oer-Hollandse gemeenschap, en toont ons hoe dicht liefde en onverschilligheid eigenlijk bij elkaar in de buurt liggen.

Genre
Literatuur & Romans
Literaire roman, novelle
Aantal pagina’s
256
Uitgeverij
Cossee, Uitgeverij
Laatste editie
22 februari 2017
ISBN
9789059367197 , 9789059367074
+Boekinformatie wijzigen

Lezerswaarderingen

5 9 4 24 3 8 2 2 1 0

Artikelen over Probeer om te keren

Moving targets: met de billen bloot
11 december 2017 17 reacties
Zo zondag #10: Marijn Sikken
26 februari 2017 2 reacties
  Meer artikelen

Hebban Newsroom

  Meer artikelen

Andere media

AD:

Door lezers

De Leesclubassistent / Marijn Sikken - Probeer om te keren
31 mei 2017 2 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Recensies

Keuze van de redactie

Klein Leem groots verbeeld

door: Sandra Niemeijer 1 like

Probeer om te keren is het debuut van Marijn Sikken (1990) die in 2011 zowel de jury- als de publieksprijs won bij Write Now! Haar debuut is een ode aan het kleine, aan het ‘gewone’ leven, aan de doorsnee man en vrouw die een doorsnee leven leiden en daarin herkenbare keuzes moeten maken.

Het...

Anne Oerlemans Hebban Recensent

Een herkenbaar en tijdloos debuut

door: Anne Oerlemans 3 likes
Het debuut van Marijn Sikken draait om de verstandelijk beperkte Michelle en haar familie, maar net zo goed om de dynamiek in een klein dorp. Leem moet, zoals elk ander willekeurig Nederlands dorp, een feest zijn geweest om over te schrijven. Ons kent ons, roddels, achterklap en iedereen wordt...

Dorpsleven, aan de grond blijven of uitvliegen.

door: rbbrleest 3 likes
en dorp, een gemeenschap, de middenstand, een jaarlijks feest, families, de voetbal, een ons-kent-ons-gegeven, een station. Tijdens het lezen kwam dit boven: instappen in de stoptrein met bekende passagiers, gewoonten en tradities om onderweg te ontdekken dat men kortstondig in de sprinter kan...
Suzanna Esther Auteur

Grote thematiek in een klein verhaal

door: Suzanna Esther 1 like
Het verhaal begint met Alma, één van de hoofdpersonages. Het speelt zich af in een klein dorp, en gelijk op bladzijde één krijg je een aanwijzing naar een geheim: De zwakzinnige dochter van Alma, Michelle, is iets akeligs overkomen, waardoor ze een enorme terugval heeft gehad in haar...

Ben je vleugellam of probeer je om te keren?

door: Jan Stoel 1 like
Kleine dorpen. Iedereen kent elkaar. Vaak zeggen blikken genoeg en zijn woorden overbodig. Hoe communiceert men in zo’n dorp? Wat gebeurt er als iets onuitgesproken is, min of meer onder de oppervlakte verborgen blijft? Dan ontstaat er spanning. Probeer je om te keren? In de debuutroman van...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook