Advertentie

Scheepshistorie 27

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
2 The Golden Age of Dutch Marinepainting
In het Haagse Bredius museum werd begin 2020 een tentoonstelling gehouden van 17e eeuws maritiem schilderwerk; de collectie Inder-Rieden. Bijzonder is de catalogus, waarin de getoonde kunstwerken tot in de kleinste details worden getoond en toegelicht. Het zijn vier lijvige boeken, totale omvang 1400 bladzijden.

3. Van de Velde onvoltooid
Twee versies van een schilderij van Willem van de Velde worden met elkaar vergeleken. Het ene is voltooid en hangt in een museum, het andere is onvoltooid en in particulier bezit. Schilders zijn zakenmensen geweest en het maken van kopieën lieten ze over aan hun leerlingen. De techniek, verdeeld in fasen, wordt behandeld en tot slot de vergelijking; wie ziet de verschillen. Aantrekkelijke inkijk in de 17e eeuwse schilderswereld.

4 Een Schotse Zeeman
"Gezicht op het IJ" is een bekend schilderij van Reinier Nooms, alias Zeeman, in het Scheepvaartmuseum. Een variant van dit schilderij blijkt in Schotland te hangen en deel uit te maken van een grote kunstcollectie. De auteur is ter plaatse op bezoek gegaan en maakt een interessante vergelijking van de beide kunstwerken.

5 Het vergaan van de Woestduyn
Terugkomend van een reis naar Indië, strandde op 23 juli 1779 het schip de Woestduyn met de eindbestemming in zicht, op 2,5 mijl van Vlissingen. Het stormde hevig en de heldhaftige redding van de vele opvarenden door de broers Jacob en Frans Naerebout wordt uitvoerig beschreven. Het schip was verloren maar de meeste schipbreukelingen werden gered door de moedige broers.

6 Twee schilderijen van Hoogerheijden
Twee zeeschilderijen uit 1804 van Engel Hoogerheyden brengen eenzelfde historisch voorval in beeld, namelijk het samenkomen van twee eskaders in Vlissingen tot één flottielje dat zich opmaakt voor een tocht naar Boulogne met een tussenstop in Duinkerken. Het is de bedoeling dat deze zeemacht een aanval gaat uitvoeren op Engeland. Het liep anders....
7 Franse kaperij: Les Corsaires
De administratieve afhandeling van de vroege kaapvaart (zeeroverij) eind 1600, staat momenteel in de belangstelling omdat daaruit een schat aan gegevens kan worden gehaald over schepen, bemanningen, lading enz.
Frankrijk was destijds een grote maritieme mogendheid en er golden regels voor de kaapvaart om niet tot piraterij en anarchie te geraken, de zogenaamde kapersbrieven. Een verhelderend verhaal over een bijzondere materie.

8 Jean Louis Bosch (1753 - 1824)
Het levensverhaal van deze marineman wordt gekenmerkt door wisselend succes. Als jong commandovoerder weerstaat hij een oproer op het schip de Venus. Hij neemt deel aan de slag bij de Doggersbank, een bekende krachtmeting tijdens de 4e Engelse oorlog (1780 - 1784). Hij raakt in die periode eveneens 'bekneld' tussen de Engelse en vaderlandse politieke perikelen en moet nadien voor de krijgsraad verschijnen met een verrassende afloop.
10 Paul van Vlissingen en zijn 'Fabriek met de lange naam'
Van Vlissingen had in het eerste kwart van de negentiende eeuw een grote interesse in scheepvaart en stoommachines. Hij bouwde de eerste raderstoomboten in Nederland en later stoomschepen met schroefaandrijving. Hij was energiek en succesvol als ondernemer. Verder stichtte hij een fabriek waarin alles werd gefabriceerd wat voor stoommachines nodig was.

12 Zuid-Holland ontsnapte aan een overstromingsramp
In de nacht van de Watersnood 1953 stond de Schielandse Zeedijk tussen Nieuwerkerk en Capelle aan de IJssel op doorbreken. Er was al een 15 m breed gat ontstaan. Hoe dit gat te dichten? Op last van de burgemeester - namens de koningin - voer schipper Arie Evegroen zijn binnenvaartschip De Twee Gebroeders met een vakkundige manoeuvre in dit gat. Daarmee was het gevaar geweken en bleef de provincie droog!
+


Genre
Geschiedenis & Politiek
Geschiedenis algemeen
Aantal pagina’s
132
Uitgeverij
Lanasta
Eerste editie
17 maart 2021
Laatste editie
17 maart 2021
ISBN
9789086164578


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners

Advertentie


Reacties op: Scheepshistorie 27

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.