Advertentie
Suikerbastaard

Suikerbastaard

17
Rank 109 Gelezen 20 Aan het lezen 18 Wil ik lezen 100 Favoriet 2 Recensies 0
Literatuur & Romans Artikelen 5   Topics 0   Leesclub

Een ode aan Hollandse inventiviteit en industrieel avontuur, een hartstochtelijke zoektocht naar een vader en een romantische roadtrip door het woeste Ethiopië.

Frederik leeft teruggetrokken in een Roemeens dorp. Overdag knapt hij oude schuren op, ’s avonds zwerft hij weemoedig door de lege slaapkamers van zijn kinderen. Op een avond verschijnt een zwarte man in het televisieprogramma Spoorloos en beweert een zoon van zijn grootvader te zijn. De claim zorgt voor beroering bij de Duponts en dwingt Frederik naar de Hoorn van Afrika af te reizen om de man te zoeken. Een jeugdliefde staat erop hem te vergezellen.

In de jaren vijftig en zestig trokken tientallen jongens van Machinefabriek Dupont naar het Abessinië van Keizer Haile Selassie en stampten er suikerfabrieken uit de grond. De fabrieksjongens kwamen in een ruig, sprookjesachtig universum terecht; ze hadden ineens bediendes, paarden, vrouwen, motoren, auto’s. Ze waren koningen. Maar koningen voor korte duur. Zodra het driejarig contract afliep moesten ze terug naar de stempelklok, de draaibank en de boerenkool in Hengelo. Eén van de jongens kon dat niet.

Suikerbastaard is gebaseerd op de nauwelijks bekende geschiedenis van een immense Hollandse onderneming in de binnenlanden van Ethiopië en raakt aan de ingewikkelde verhouding tussen Europa en Afrika, tussen zwart en wit, de dominante positie die Nederland vijftig jaar geleden in Ethiopië innam en die nu door China is overgenomen, de teloorgang van Nederlands grootindustrie, de onmogelijkheid van behoud van onschuld.

Een wervelende roman over drie met elkaar vervlochten levens, het eeuwige verlangen en reizen naar het grote onbekende.

Het boek wordt uitgegeven in een samenwerking tussen AFdH Uitgevers en Uitgeverij Pluim.

Genre
Literatuur & Romans
Fictie overig algemeen
Literaire roman, novelle
Aantal pagina’s
571
Uitgeverij
AFdH Uitgevers
Laatste editie
22 september 2020
ISBN
9789072603784 , 9789492928146 , 9789492928429
+

Boekinformatie wijzigen
1 keer bewerkt, laatste bewerking door Marieke Scheers
Rapporteer deze bijdrage

Lezerswaarderingen

5 3 4 9 3 3 2 2 1 0

Artikelen over Suikerbastaard

Boeken in de media #11
03 juli 2020
Boeken in de media #10
26 juni 2020 1 reactie
Boeken in de media #9
19 juni 2020 1 reactie
  Meer artikelen

Andere media

Volkskrant:

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic