Advertentie
Wit-zwart in zwart-wit

Wit-zwart in zwart-wit

0
Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 2 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
In 2020 is het 60 jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd. Tijdens de periode dat Congo een Belgische kolonie was, werden er honderdduizenden foto’s genomen. Beelden die de feitelijke en morele superioriteit van de kolonisator, soms bewust in de vorm van propaganda, toonden. Beelden die ons een unieke blik geven over hoe het leven in Belgisch-Congo én de denkwijze toen waren.
De auteur zocht jarenlang in allerlei binnenlandse en buitenlandse archieven, inbegrepen die van missiecongregaties, oud-kolonialen en commerciële bedrijven, naar de allerbeste foto’s rond één thema: de verhouding tussen blank en zwart, samen op de foto. De meeste daarvan werden nog nooit openbaar getoond. En de auteur verbond die foto’s met verhalen en duiding – ze vertegenwoordigen immers de feiten, het tijdsbeeld en de schrijnend ongelijke verhoudingen. Alle stereotypen verschijnen: de zwarte als slaaf of ‘boy’, de blanke als geweldenaar, de kerstening en de beschavingsdrang, de zwarte
vrouw als erotisch object, de goednieuwsshow vanuit de Belgische staat...
Genre
Geschiedenis & Politiek
Geschiedenis algemeen
Aantal pagina’s
200
Uitgeverij
Borgerhoff & Lamberigts
Laatste editie
08 mei 2020
ISBN
9789463932264
+

Boekinformatie wijzigen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic