De dame in goud

2

Lijsten 1

Het verhaal van het beroemde portret dat Gustav Klimt van Adele Bloch-Bauer maakte
De dame in goud is het bekroonde en betoverende verhaal van het gouden portret van Adèle Bloch-Bauer, de mooie muze die door Gustav Klimt werd geschilderd als een sensuele Mona Lisa van het Wenen rond de eeuwwisseling. Wenen was toen het culturele centrum van de wereld, waar onder anderen Sigmund Freud, Mark Twain, Hedy Lamarr en Billy Wilder vertoefden. Én waar Gustav Klimt schilderde.
Het begin van de Tweede Wereldoorlog maakte echter een einde aan de bloeiperiode van de stad. Joodse families vluchtten weg. Hun kunstschatten werden door de nazi’s geroofd. Dat gebeurde ook bij de rijke familie Bloch: het beroemde gouden portret viel in handen van de nazi’s.
De dame in goud beschrijft niet alleen de culturele bloei van Wenen rond het begin van de twintigste eeuw en het ontstaan van dit meesterwerk, maar ook het getouwtrek na de oorlog om wie nu eigenlijk de eigenaar ervan was. Na slepende rechtszaken kwam het schilderij uiteindelijk in handen van Maria Altman, een nazaat van de Blochs. In 2006 verkocht zij het voor het toenmalige recordbedrag van 135 miljoen dollar.
De pers over De dame in goud
‘Fascinerend en meeslepend verhaal over kunst en de Holocaust.’ The Washington Post
‘Leest als een roman. O’Connor brengt fascinerende personen weer tot leven en vertelt een aangrijpend verhaal over de kracht van kunst en de noodzaak van gerechtigheid.’ ***** Booklist
‘Een indrukwekkend en imposant verhaal.’ BookPage

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
384
Laatste editie
16 augustus 2016
Uitgeverij
J.M. Meulenhoff
ISBN
9789029091435 , 9789402306781

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het ebook bij Libris voor 12,99
Bestel het ebook bij Blz. voor 12,99
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersLezersrecensies (1)

De dame in het goud.

door: marianne braam 1 like
Een boek over het Wenen van voor de oorlog wat ik minder kende en het was verrassend te lezen, wie daar allemaal waren en naar toe kwamen.Het moet en prachttijd zijn geweest: Klimt, Stefan Zweig, , Freud, Marc Twain. Wenen was het centrum van Kunst, Pychologie en beroemde schrijvers kwamen ern...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic