Herkomst

5

Artikelen 1

Kort voor Botho Strauss’ zeventigste verjaardag verscheen dit boek, waarin hij vertelt over zijn jeugd in een Duits stadje aan een rivier. In het middelpunt van die jeugd stond zijn vader, een niet al te opgewekte apotheker die in de Eerste Wereldoorlog een oog had verloren.

De jonge Botho schaamde zich voor hem en besloot zijn leven heel anders in te richten. Lange tijd bepaalde dat beeld Strauss’ houding, maar langzaam kantelde het. Hij realiseerde zich hoe eenzaam zijn vader geweest moest zijn, en hoe belangrijk zijn rust, zijn zachtheid en liefdevolle betrouwbaarheid waren. En als bijna zeventigjarige besefte Strauss dat hij steeds meer op zijn vader begon te lijken, hoezeer hij zich als jonge man ook had voorgenomen dat te allen tijde te voorkomen.  

De grote kracht van dit boek schuilt in de taal, de stijl en de kwetsbaarheid waarmee Strauss over zijn heimwee naar de tijd met zijn vader schrijft. Ieder woord staat op zijn plaats en zijn taal is zo helder en oorspronkelijk dat al het stof van nietszeggende zinnen uit je oren wordt gespoeld.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
128
Laatste editie
25 september 2015
Uitgeverij
Wereldbibliotheek
ISBN
9789028426443 , 9789028441583


Artikelen over Herkomst

De Beste Boeken van 2015 (5)
26 december 2015 3 likes
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,99 Bestel het ebook bij Libris voor 13,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,99 Bestel het ebook bij Blz. voor 13,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersLezersrecensies (2)

Nostalgische ode aan zijn vader

door: iBoek 1 like
De titel Herkomst verwijst zowel naar het Duitse stadje Bad Ems waar de auteur Botho Strauss in de veertiger en vijftiger jaren opgroeide als naar zijn strenge, vereenzaamde vader op wie hij steeds meer ging lijken. ​ In het eerste deel van Herkomst achterhaalt de 70-jarige Strauss via zijn...

Een ontroerend mooi relaas over herinnering

door: Mieke Schepens 1 like
In 'Herkomst' beschrijft de auteur hoe hij opgroeit in de historische badplaats Ems tussen Keulen en Frankfurt. Zijn vader kwam uit Naumburg, waar hij have en goed achterliet en naar het Westen ging met zijn hele familie omdat hij genoeg had van het hele gebeuren in de eerste wereldoorlog. Hij...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic