Je had opgegevenToelichting aanvraag

Ik hou van thrillers en spannende boeken met een gekke plottwist. Ik ben zelf psycholoog in opleiding en vind psychologische boeken dan ook zeer interessant. Ik wil ook nog eens tijd maken voor een roman, maar die moet dan wel goed geschreven zijn. Stationromannetjes en boeken die slecht vertaald werden in het Nederlands (zoals Birdbox) vind ik absoluut niet aangenaam om te lezen.

Deel de boekentipper

Jouw boekentip

Hallo Eva, 

Je leest ook Engelstalige boeken, toch ga ik je die niet tippen. Wel probeer ik je enkele totaal verschillende boeken voor te stellen. Het zijn zeker geen stationsromans! 

Ik ga je een eerste deel tippen van een mooie thrillerserie. Valt dit boek bij je in de smaak, dan ben je meteen vertrokken voor een mooi aantal boeken met hoofdinspecteur Roy Grace in een glansrol.
Doodsimpel van de Engelse schrijver Peter James. Michael viert zijn vrijgezellenavond met vrienden. Dit feestje ontaardt in een dronken toestand, waarbij Michael – als een grap - in een doodskist belandt. Zijn gezelschap bestaat uit een fles whisky en een walkie talkie. De vrienden zullen hem wel bevrijden, binnen enkele uren. Tot er een catastrofaal ongeluk gebeurt… Hoofdinspecteur Roy Grace moet dringend aan de bak, Michael moet worden gevonden en de bruiloft nadert.
Peter James zorgt voor enkele totaal onverwachte plotwendingen, hij weet perfect hoe hij de spanning moet opbouwen. Je vraagt je steeds maar af wie Michael in gevaar heeft gebracht... Om dat te weten moet je - heel eenvoudig - het boek uit gaan lezen in recordtempo, om dan snel verder te gaan met een volgend spannend deel met de sympathieke hoofdinspecteur. Deze serie verslinden in de juiste volgorde is niet echt een must, maar beginnen met deel 1 is een aanrader. 

Vervolgens ga ik voor een dramatisch, psychologisch getint verhaal. Idaho van Emily Ruskovich. Het boek is eveneens beschikbaar in het Engels, trouwens!
Ann is de tweede vrouw van Wade; ze wonen op een desolate plek in het noorden van Idaho. Zij wil koste wat het kost achterhalen wat er vroeger is gebeurd met zijn eerste vrouw Jenny en de twee dochters. De jonge May wordt gedood, de iets oudere June verdwijnt spoorloos. Hoe moet het verder met moeder Jenny? Wade blijft steeds meer zwijgen over het verleden, hierbij geholpen door zijn snel toenemende dementie. Bijna 400 pagina's boeiende lectuur, van een Amerikaanse schrijfster die hier haar debuut neerzet, en wat voor een debuut... Het boek is dan wel een roman, toch zorgt het hele gebeuren voor flink wat spanning. Idaho is vooral een meeslepend en aangrijpend, rauw liefdesverhaal. De schrijfster biedt verschillende invalshoeken aan die je toelaten de complexiteit van het totale verhaal en van de menselijke psyche beter te begrijpen. 

Een heel andere tip nu: De hemel verslinden, een roman van de Italiaanse schrijver Paolo Giordano. Je volgt de levenswandel van de vier hoofdpersonages, elk afzonderlijk met een eigen persoonlijkheid en levensvisie. Giordano kruipt zelfs in de huid, neen, onder de huid van een vrouwelijke protagonist. Knap hoor. Mooi geschreven verhaal met laagjes én een ambigu karakter. Goed voor ruim 450 pagina’s intens leesplezier.  

Het sneeuwmeisje van Rene Denfeld is je laatste tip.
Hier volgt een passage uit de Hebban recensie: “Zelf is ze ontvoerd, toen ze nog heel jong was. Als geen ander weet Naomi Cottle, ook wel ‘de kindvinder’ genoemd, vermiste kinderen op te speuren. Daarom wordt ze ingehuurd door de wanhopige ouders van de kleine Madison, die slechts vijf jaar oud was toen ze spoorloos verdween in het bos. Intussen, drie jaar later en er is nog steeds geen enkel nieuws over haar; niet in positieve, niet in negatieve zin. Bijna niemand gelooft nog dat Madison leeft. Deze zoektocht zal Naomi niet snel vergeten; ze wordt immers op een pijnlijke manier geconfronteerd met haar eigen verleden. Er woont, diep verscholen in het dichte woud, een meisje dat ervan overtuigd is dat ze een sneeuwmeisje is. De in een desolate omgeving gelegen hut die ze bewoont - samen met een jager - is een ideale locatie om haar grenzeloze fantasie volop te gebruiken. Dit is immers de belangrijkste sleutel om te kunnen overleven…”

Dit boek zou je kunnen omschrijven als een psychologische thriller, waarin er duidelijke raakvlakken zijn met een psychologische roman. Er is wel degelijk sprake van een misdaad en de spanning is meer dan aanwezig.  

Veel leesplezier gewenst! Deze tip werd gegeven door

Guy Doms

2268 volgers
2850 boeken
45 favoriet
Hebban Recensent

Reacties op: dit advies

Meer boekentips