Je had opgegevenToelichting aanvraag

Ik lees graag Nederlandse of buitenlandse literatuur. Dat kan van zowel moderne als klassieke schrijvers zijn. Liever geen debuut of een net uitgegeven boek, maar een boek dat minstens een jaar oud is of een echte klassieker. Ik houd ook van thrillers en detectives, vooral Scandinavische of Engelse, daarin worden karakters en natuur vaak mooi beschreven. Ik houd beslist niet van boeken zoals De zeven zusters of soortgelijke zoetsappige lectuur.

Deel de boekentipper

Jouw boekentip

Hallo Marianne van de Boeken 

Jouw aanvraag doet me deugt, hij begrenst duidelijk waar je interesse ligt en ook fijn dat je gelezen lijst aardig gevuld is, er staan mooie titels bij!  (oa Butcher’s Crossing , mooi hè? ) Misschien kan ik je op weg helpen naar meer moois.   

Ik tip je drie trilogieën, dan heb je meteen 9 boeken.  

De eerste trilogie is van Jane Gardam. Te beginnen met ‘Een onberispelijke man’. Natuurlijk is die man niet onberispelijk, maar de manier waarop hij de boel weet te misleiden is meesterlijk. Het zijn heerlijke boeken waarin elke keer vanuit het perspectief van een ander personage een stukje uit het verleden zichtbaar wordt. Het is ontzettend Engels, de typisch onderkoelde humor typeert de schrijfstijl en er is ook ruimte voor schitterende beschrijvingen van de landschappen en een blik op het exotische Brits-Indië, waar deel twee zich afspeelt. 


Trilogie nummer twee is de Jón Kalman Stefánsson - Trilogie  Het verhaal speelt zich af in IJsland. Een kleine dorpsgemeenschap die volledig afhankelijk is van de visvangst en de bevoorrading van andere benodigdheden, probeert zich staande te houden in de voortdurende strijd der elementen. De zee geeft, de zee neemt is ook hier een waarheid als een koe. Je zult maar achterblijven als vrouw met een stel kinderen wanneer je man niet terugkomt van de visvangst. De lange nachten en de kou in de winter worden in april hoopvol vervangen door meer licht. De prachtige manier van vertellen over de omstandigheden waarin deze mensen leven en de psychologische beschouwingen maken deze boeken onvergetelijk en mooi voor de  lange winteravonden.  


Tenslotte Geteld, geteld - Miklós Bánffy Deze klassieker is deel één van de Transsylvaanse trilogie en eerlijk waar, dit is een geweldige inkijk in het leven aan de vooravond van WOI. Het is een lijvige roman met veel beschrijvende inhoud. De uitgebreide weergave van politieke situaties, familiebetrekkingen, landschappen, het (jacht)leven van de aristocratie en het liefdesleven maken het boek zo intens. De auteur geeft door deze gedetailleerdheid de lezer de tijd zich volledig in te leven in de tijd, de personages, het donkergroen van de wouden, de kleuren van de velden, de rokerige entourage in de gokhuizen en de passionele manier waarop de liefde bezongen wordt. Deel twee is net uitgebracht onder de titel ‘Te licht bevonden’ en deel drie verschijnt later dit jaar. Dit zijn ‘vergeten’ klassiekers, zogenoemde Schwob boeken, wanneer je daar eens bij gaat kijken kom je misschien ook heel mooie titels tegen!  


Kun je iets met deze tips? 

Veel leesplezier en hartelijke groet,
TeaDeze tip werd gegeven door

Tea.

924 volgers
1700 boeken
113 favoriet

Reacties op: dit advies

Meer boekentips

Gesponsorde boeken