Je had opgegevenToelichting aanvraag

Ik weet niet wat het is, want ‘drama’ zegt me op zich niet veel, maar het is het ruwe van deze verhalen die me aanspreekt. Ik lees daarnaast ook graag thrillers maar ben op zoek naar meer boeken in het genre van deze drie.

Deel de boekentipper

Jouw boekentip

Dag Tess

fijn dat je een boekentipper aanvraagt via Hebban! Ik hoop dat ik je kan helpen met je vraag, en probeer je enkele tips aan de hand te doen. 
Ik weet niet of het toevallig is dat er twee boeken van Vlaamse auteurs hier in je lijstje staan? 

Door jouw omschrijving kom ik ten eerste terecht bij de schrijver Peter Terrin. Hij schrijft erg spannende boeken, maar het blijven toch romans waarin de donkere psychologie van de mens aan bod komt. Ik tip niet zijn laatste roman Patricia, maar wel Yucca. In Yucca komen twee personages van eerdere boeken van hem terug aan bod, Victor (Blanco) en Renée (Post mortem), maar ze schrijven samen een nieuw verhaal, weliswaar met elk een aparte verhaallijn. Ik herinner me toen ik dit boek las dat er een onbehaaglijke rilling over mij kwam toen ik het laatste blad dichtsloeg. 

Viktor komt vrij en is een zoekende man, die zijn leven opnieuw een richting moet geven. Een nieuw begin. Hij vraagt zich af: wie ben ik, in welke wereld beland ik nu na mijn gevangenschap? Hij botst op de Gier, een oude man bekend uit het misdaadmilieu. Viktor vindt een baan bij Yucca, een bedrijf dat maaltijden aan huis bezorgt.

De tweede verhaallijn draait rond Renée. Ze overleeft, meer zelfs: ze beschikt sinds haar negende over magische krachten. Later wordt ze een gefortuneerde kunstenares en moeder van zoontje Willem. In 2035 is Renée 29 jaar en vertelt ze – tijdens een opname in monoloogvorm - aan haar zoon over haar leven. Ze voelt zich tevens erg bedreigd…  Met dit boek heb je zowel een stilistisch mooi boek als een bijzonder spannend plot voor je liggen! 

De tweede tip die ik je wil geven, is Nultijd van de Duitse Juli Zeh. Dit is echt een boek waar literatuur en het thrillergenre elkaar kruisen. De psychologie van de personages staat centraal. Het verhaal gaat over het koppel Jola, een bekende actrice, en haar oudere vriend, Theo, die samen op vakantie zijn op een Canarisch eiland, zodat zij zich kan voorbereiden op een nieuwe rol. Daar is echter ook Sven, een Duitse naar het eiland geëmigreerde duikinstructeur, die hen beiden duiklessen zal geven. Onder water gaan de echtelieden echter hun problemen met elkaar uitvechten. Er ontstaat een soort van vreemde onrustwekkende driehoeksverhouding tussen hen. Ik vind het alvast een boek dat alles heeft.

De laatste tip is de laureaat van de internationale Man Booker Prize: De avond is ongemak van Marieke Lucas (of Lucas Marieke) Rijneveld. De auteur heeft hier een succesdebuut geschreven, en won dus samen met de vertaler die belangrijke prijs dit jaar. De avond is ongemak is het schrijnende verhaal van een religieus boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Matthies komt op een dag niet meer terug van het schaatsen en laat zijn zusje Jas in totale verwarring achter. Door de ogen van de tienjarige Jas zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen. Ik kan als Vlaamse zelf de religiositeit van dit boek niet goed begrijpen, maar Rijneveld heeft wel een prachtige manier van schrijven. De grimmige sfeer uit het boek kruipt echt onder je huid en als het je smaak is, lees je dit boek in één ruk uit denk ik.

Heb ik je hiermee wat goede tips aan de hand gedaan? Ik zou het tof vinden als je zou reageren op mijn bericht hieronder. 

Alvast veel leesplezier en blijf gezond in deze moeilijke coronatijden! 

Nathalie
 
Deze tip werd gegeven door

Nathalie B1

453 volgers
1252 boeken
93 favoriet

Reacties op: dit advies

Meer boekentips