Over deze reading challenge

Verplicht moeten lezen voor school kan een hele opgave zijn! Hebban wil laten zien dat lezen ook plezier kan brengen en zorgt dat het ‘lezen voor de lijst’ een leuke uitdaging wordt. We helpen je bij het kiezen van het leesmateriaal en inspireren je het hele schooljaar door middel van columns, boekentips en informatie over de verplichte boeken op jouw lijst.

Voor wie is de Hebban Lezen voor de Lijst Challenge?

De Hebban Lezen voor de Lijst Challenge start op 21 augustus, de eerste schooldag na de zomervakantie, en eindigt op 21 juli 2018, wanneer de laatste zomervakantie weer begint. De Challenge is gericht op leerlingen uit de bovenbouw van het middelbaar onderwijs (15-19 jaar). Natuurlijk kunnen ook jongere leerlingen aansluiten en kunnen oudere lezers hun schooltijd herbeleven door de Challenge aan te gaan of minichallenges te voltooien.

Meedoen

Klik op de roze knop op deze pagina om jouw challenge te starten.

Volg ook het speciale Hebban Lezen voor de Lijst-kanaal om niks te missen.

Hoe werkt deze reading challenge?

Het aantal verplicht te lezen boeken verschilt per school, niveau en leerjaar, daarom biedt de Hebban Lezen voor de Lijst Challenge veel vrijheid. Heb je een Hebban-account? Dan kun je zelf een leesdoel instellen: hoeveel boeken moet of wil jij dit schooljaar lezen?

Minichallenges

Omdat je een uitdaging aangaat binnen jouw eigen leesniveau (daarvan bestaan er zes – van N1 ‘belevend lezen’ t/m N6 ‘academisch lezen’), biedt Hebban inspirerende thematische minichallenges van drie tot vijf boeken aan binnen die zes categorieën. Deze minichallenges worden samengesteld op basis van de 200 suggesties voor bovenbouwleerlingen die op de website Lezen voor de lijst zijn te vinden. De minichallenges uit eenzelfde niveau kunnen natuurlijk met elkaar gecombineerd worden om tot het juiste aantal boeken te komen.

De minichallenges zijn een handreiking om het kiezen uit deze lijsten makkelijker, maar ook leuker te maken. Door de boeken op Hebban op de ‘heb ik gelezen’-plank te zetten kun je jouw voortgang visueel volgen en zo is het nog toffer om een minichallenge en uiteindelijk de grote Hebban Lezen voor de Lijst Challenge te voltooien!

De boeken

Alle 200 boeksuggesties van de website Lezen voor de Lijst zijn op Hebban getagged en zijn hier makkelijk bij elkaar te vinden:

Lezen voor de Lijst: de boeken

Geen zin om zelf een keuze te maken? Kies dan voor de minichallenges van Hebban:

Lezen voor de Lijst Bovenbouw: de minichallenges 

Let op: Leerlingen zullen altijd bij de docent na moeten gaan of de boeken die ze kiezen toegestaan zijn voor het 'verplichte schoollezen'. Mocht hun school niet werken met de titels van de website Lezen voor de Lijst, dan kunnen de leerlingen hun challenge vrij invullen met zelfgekozen en door de docent goedgekeurde boeken. De challenge is dus voor elke leerling van elke school toegankelijk. 

De challenge tot nu toe

9.729

Boeken voorgenomen
1.325

Boeken gelezen
15

Challenges volbracht


Reacties op: Hebban Lezen voor de Lijst Challenge