Chinouk Thijssen Auteur

Blogpost: Chinouk Thijssen

Ik voel me jarig!

Heel stiekem wist ik het al twee weken. Ik had het al gevierd met rondjes rennen door mijn huis, vijf minuten huilen van blijdschap en twintig keer de mail met het Grote Nieuws opnieuw lezen. En nog een keer, en nog een keer. Staat het er echt?!
'Het manuscript Blindelings is een sterk verhaal, met interessante personages, dat vlot is geschreven. Wij willen graag jouw manuscript uitgeven.'
Ja! Ik heb een uitgever voor mijn nieuwe young adult-thriller! Ze vinden het goed!
The word is out. Eindelijk mogen jullie het weten en iedereen reageert zo enthousiast dat ik me jarig voel. Blindelings verschijnt in februari 2015 bij de jonge uitgeverij Scelta Publishing en ik ben zoooo benieuwd wat jullie ervan zullen vinden!
Afgelopen donderdag ondertekende ik het contract en besprak ik met uitgever Evelien van Steenis zoveel zaken rondom Blindelings dat ik er bijna van ging stuiteren. Zo komt er natuurlijk heel veel marketing bij kijken. Banners, flyers, voorpublicatie, boekenleggers, boektrailer, boekpresentatie; alles kwam voorbij. En toen kwam het idee voor de cover naar voren. OMG!!! Het is nog niet eens af en ik ben al verliefd! Ik had meteen een klik met de afbeelding en voelde een hele last van mijn schouders vallen, want een boek naar beeld vertalen vind ik heel eng. Het moet wel pakkend zijn, de potentiële lezer triggeren en op het verhaal slaan. Maar ik wist van tevoren al dat Evelien er wel wat van wist te maken, want zij maakt altijd de meest prachtige covers. Ik ben heel trots dat die van mij straks in het rijtje staat.

Evenementen. Ook zoiets. Ik heb drie boeken op mijn naam staan (uitgegeven door Free Musketeers), maar nog nooit heb ik op een evenement gestaan. Ik heb er alleen jarenlang van gedroomd, wat lijkt mij dat gaaf! Manuscripta, Avond van het Spannende Boek, Nederlands Thrillerfestival, Lezersfeest, Kinderboekenweek, en misschien ook nog Boekenbeurs Antwerpen en de eerste editie van de Young Adult-boekenweek... 2015 wordt een druk maar heel leuk jaar!
Van de uitgeefassistent/redacteur ontving ik nog een hoop op- en aanmerkingen waarmee ik aan de slag kon, en spontaan besloot ik de allereerste én allerlaatste pagina rigoureus aan te passen en schreef ik er nog een scène bij die goed bij de cover past. Van versie 'Blindelings final' ging ik naar 'final, final, final'. Iedere keer dat ik het las, wilde ik nog iets aanpassen. 
Al die maanden dat je eraan hebt gewerkt, is er maar een heel select groepje geweest dat meelas, verder is het nog helemaal van jou. Dan stuur je het de wereld in, en zoals iedere auteur, screenwriter, songwriter, ontwerper of wat dan ook herkent: mensen kunnen er vanaf dat moment iets van gaan vinden. Positief en negatief. En. Je. Kunt. Niks. Meer. Veranderen!

Maar nu ligt de definitieve versie toch echt bij de uitgever en vanaf februari kunnen jullie er iets van vinden!
Tot die tijd hou ik jullie op Hebban op de hoogte van de Blindelings-ontwikkelingen en andere schrijfdingen.

Reacties op: Ik voel me jarig!

Gesponsorde boeken