Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

02
april 2024
om 15:11

Franse auteur Maryse Condé (90) overleden

1 reactie

Franse auteur en criticus Maryse Condé is vandaag overleden op negentigjarige leeftijd. Ze schreef meer dan twintig romans en won als enige de New Academy Prize voor literatuur.

Maryse Condé werd geboren in 1934 geboren in Guadeloupe. In Parijs studeerde ze vergelijkende literatuurwetenschappen, waarna ze doorstudeerde voor een doctoraat. Ze publiceerde haar eerste roman Heremakhonon in 1976. Condé brak wereldwijd door met haar historische roman Ségou (1984), waarin ze de gewelddadige impact van de slavenhandel, de islam, het christendom en westerse kolonisatie van Afrika in de periode van 1797 tot 1860 onderzoekt. De auteur schreef rijkelijk over kolonialisme, seksualiteit, zwarte diaspora en Afrikaanse en Caribische geschiedenis.

In 2023 kwam haar roman Het evangelie van de nieuwe wereld terecht op de shortlist van de International Booker Prize. De roman was de laatste die ze schreef. Congé overleed op 2 april 2024 in een ziekenhuis in Apt, Frankrijk op negentigjarige leeftijd. 

Reacties op: Franse auteur Maryse Condé (90) overleden

Gerelateerd

Over

Maryse Conde

Maryse Conde

Maryse Condé (Guadeloupe, 11 februari 1934) is een Franse schrijfster, afkomstig...