Hebban Newsroom

26
oktober 2021
om 12:00

Grote, nieuwe Vlaams-Nederlandse prijs voor non-fictie

6 reacties

Nederland en Vlaanderen zijn een nieuwe grote boekenprijs rijker. De Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar is de grootste non-fictieprijs. Een prijs die, door het beste Nederlandstalige non-fictieboek te kiezen, het maatschappelijk belang van non-fictie viert. Het Belangrijkste Boek van het Jaar is een juryprijs en het winnende boek wordt bekroond met een bedrag van 15.000 euro. In april 2022 wordt de Prijs voor het eerst uitgereikt.

De Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar is bestemd voor hét boek dat je zou moeten lezen om deze tijd te begrijpen. Een boek dat relevant en invloedrijk is, dat een nieuw perspectief biedt. Een boek dat bovendien uitstekend is geschreven. Uitgevers kunnen vanaf 26 oktober hun titels insturen. Het gaat daarbij om boeken die het afgelopen jaar (2021) in het Nederlands zijn geschreven en in Nederland en Vlaanderen zijn verschenen.

Jury

In de eerste jury van de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar zitten Saskia De Coster, Karel Degraeve, Nadia Bouras, Ivan De Vadder en Miriam Rasch. Zij buigen zich over de ingestuurde titels. Op 2 februari 2022 wordt de longlist bekendgemaakt van maximaal 15 titels, op 2 maart de shortlist van vijf en op 12 april het belangrijkste boek van het jaar. Deze data zijn onder voorbehoud.

Doel van de Prijs

Lezers willen in tijden van snel en nepnieuws op de hoogte blijven, maar worden onvoldoende met de neus op het juiste boek gedrukt. Veel non-fictieboeken hebben een gigantische maatschappelijke invloed, maar krijgen niet de erkenning die ze verdienen. De Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar verandert dat. De prijs zet non-fictie in de spotlights, helpt met een geldbedrag auteurs bij het realiseren van nieuw werk en brengt een maatschappelijk gesprek op gang. Waarom is dit boek belangrijk? Wat betekent het voor ons? Wat kunnen we hier nu van leren? En hoe kan een boek het verschil maken?

Organisatie

De Prijs komt voort uit een al langer bestaande wens in het vak om non-fictie de plek te geven die het verdient. De Prijs wordt georganiseerd door Stichting Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar. Het bestuur van de stichting bestaat uit Lily Schim van der Loeff, Ebissé Rouw, Thomas van Neerbos, Maya Shamir en Jessica Swinkels. Knack Magazine is mediapartner van de prijs.Bron: De Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar


Reacties op: Grote, nieuwe Vlaams-Nederlandse prijs voor non-fictie


Gesponsorde boeken