Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2023 bekend
De jury van de Boekenbon Literatuurprijs 2023, dat het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar bekroont, heeft zojuist de longlist bekendgemaakt. Op donderdag 9 november 2023 wordt het winnende boek bekendgemaakt. Vandaag werd ook bekend dat het traditionele Boekenbon Betoog dit jaar wordt uitgesproken door Bas Heijne.
De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. Zowel fictie als non-fictie komt in aanmerking. Deze literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van recensenten, boekverkopers en docenten uit Nederland en Vlaanderen. De jury, dit jaar onder leiding van oud-minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, maakte haar keuze uit 493 door uitgevers ingezonden titels.
De longlist
– Femke Brockhus met Kleine haperende vluchten
– Jan Brokken met De kampschilders
– Saskia de Coster met Net echt
– Mirjam van Hengel met Dola
– Tiemen Hiemstra met W.
– Roxane van Iperen met Dat beloof ik
– Cor de Jong met De prediker
– Judith Koelemeijer met Etty Hillesum
– Tomas Lieske met Niets dat hier hemelt
– Marente de Moor met De schoft
– Richard Osinga met Munt
– Jan Vantoortelboom met Mauk
– Kathleen Vereecken met Margriete
– Gijs Wilbrink met De beesten
– Peter Zantingh met Tussentijds
Op donderdag 28 september 2023 zal de jury de shortlist bekendmaken, hierop staan maximaal vijf genomineerde boeken. Op donderdag 9 november 2023 wordt het winnende boek bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag.
Boekenbon Betoog
Dit jaar zal schrijver en columnist Bas Heijne het Boekenbon Betoog voor zijn rekening nemen. Voor dit betoog, dat bij de uitreiking van de Boekenbon Literatuurprijs wordt uitgesproken, wordt jaarlijks een spreker benaderd om een eigenzinnige visie te geven op het belang van literatuur in onze samenleving en de actualiteit in het letterenveld.
De jury
De jury van de Boekenbon Literatuurprijs bestaat dit jaar uit voorzitter Ingrid van Engelshoven (oud-minister van OCW), Gerben de Bruijn (boekhandel PostScriptum), Jeroen Dera (universitair docent Nederlandse letterkunde), Hind Fraihi (journalist en columnist), Wim Oosterlinck (radiopresentator en podcaster), Miriam Pitiers (docent Nederlands en recensent) en Joyce Roodnat (columnist, journalist en literair recensent).
Over de Boekenbon Literatuurprijs
De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt. De Boekenbon Literatuurprijs werd eerder gewonnen door Anjet Daanje voor Het lied van ooievaar en dromedaris, Wessel te Gussinklo voor Op weg naar De Hartz en Oek de Jong voor Zwarte schuur.
De Boekenbon Literatuurprijs wil de leescultuur bevorderen door lezers, boekhandels, bibliotheken en scholen in contact te brengen met de beste Nederlandstalige boeken van dit moment. Daarbij kiest de Boekenbon Literatuurprijs voor aansprekende boeken en memorabele leeservaringen die gedeeld kunnen worden door een breed en divers publiek.