Stad der blinden
"Stad der Blinden" is een boek geschreven door de Portugese auteur Jose Saramago, oorspronkelijk gepubliceerd in 1995. Het is een beklijvende roman die de lezer meeneemt in een wereld van blindheid, wanhoop en overleving.
Het verhaal begint met een mysterieuze epidemie die plotseling uitbreekt en zich snel verspreidt door de stad. Mensen worden plotseling blind, zonder enige waarschuwing of voorgaande symptomen. De regering plaatst de slachtoffers in quarantaine, maar het duurt niet lang voordat de hele stad in chaos en anarchie vervalt. De lezer wordt meegenomen op een reis door de ogen van de overlevenden, waarbij hun meest basale instincten van overleving naar boven komen.
Wat dit boek zo indrukwekkend maakt, is de manier waarop Saramago de wanhoop en onzekerheid van de personages portretteert. De personages worden nooit bij naam genoemd, maar worden aangeduid met beschrijvingen van hun eigenschappen, wat een gevoel van universaliteit en abstractie geeft aan hun persoonlijkheden. Doorheen het verhaal zien we hoe de personages worstelen om zich aan te passen aan hun nieuwe realiteit, en hoe de menselijke aard naar boven komt in tijden van crisis.
"Stad der Blinden" is geen boek voor de zwakkeren van hart. Het beschrijft vaak onsmakelijke scènes, zoals de beschrijving van de rioleringsproblemen die ontstaan wanneer de sanitaire voorzieningen niet meer werken, en de beschrijving van geweld en verkrachting. Toch is dit boek een belangrijke en verontrustende roman die de lezer meeneemt op een donkere reis door de menselijke geest en de samenleving.
Saramago schrijft met een prachtige, beknopte en bijna poëtische stijl die de lezer naar binnen trekt en hem in het verhaal meesleept. Zijn beschrijvingen van de blindheid zijn ook bijzonder beeldend en suggereren een diepere symboliek en betekenis.
In conclusie is "Stad der Blinden" een boek dat de lezer niet onverschillig zal laten. Het is een uitdagende roman die de meest basale menselijke emoties en instincten blootlegt. Het is een meesterwerk van Saramago dat ons eraan herinnert hoe kwetsbaar de mensheid is en hoe belangrijk het is om onze verbondenheid met elkaar te behouden, zelfs in de meest moeilijke tijden.