Advertentie
    Anne0704 Hebban Recensent

Ed Sheeran; wie kent de roodharige artiest tegenwoordig niet? De zanger, die in 2011 doorbrak met het nummer ‘The A-team’, is niet meer weg te denken uit de huidige muzieklijsten. Natuurlijk komen de hits niet aanwaaien en moet je hard werken voordat er sprake kan zijn van succes - als dat al komt. Waarschijnlijk zullen veel mensen niet weten welke weg hij heeft afgelegd om te komen waar hij nu staat. Wanneer een artiest zijn eerste hit scoort, vertelt dat niets over de inspanningen die iemand hiervoor heeft moeten leveren. Het boek van Sean Smith beschrijft de weg die Sheeran heeft afgelegd om te komen waar hij nu staat en biedt daarmee een bijzondere inkijk in zijn leven en persoonlijkheid.  

Ed Sheeran is beschouwend geschreven en begint bij het begin: zijn geboorte. Beschreven wordt hoe het huis van zijn ouders eruit zag, wat voor mensen zijn ouders zijn (Imogen en John) en waar hij is opgegroeid. Als kleuter had hij moeite om aansluiting te vinden, was hij verlegen (waarschijnlijk ook omdat hij stotterde) en ging hij het liefst alleen aan de slag. Uiteindelijk heeft de muziek van Eminem hem van zijn stotterproblemen af geholpen en was daarmee zijn liefde voor rap geboren. Het boek beschrijft hoe Ed zijn inspiratie uit muziek van anderen haalde:  

“Als je zanger wilt worden, moet je heel veel optredens gaan zien van mensen die je echt bewondert, en dan bestuderen hoe zij het aanpakken.” Dit is een thema dat hij vaak aansnijdt: dat veel mensen gaan studeren zonder enig doel of enige verwachting van wat ze na hun studie gaan doen.  

Door een optreden op televisie van Eric Clapton ontdekte Sheeran zijn liefde voor de gitaar, en door Gary Dunne ontdekte hij de kracht van een loop-station. Hij gaf veel concerten in plaatselijke kroegen en was altijd beschikbaar als mensen hem belden of hij kon komen.  

In 2010 had de zanger, toen 19 jaar oud, al ongeveer 1000 optredens op zijn naam staan. Door zijn harde werk, vele optredens en zelfgeschreven singles konden de platenmaatschappijen niet meer om hem heen. In januari 2011 tekende hij zijn platencontract en vijf maanden later kwam ‘The A-Team’ binnen op nummer drie in de hitlijsten. Een nummer dat hij al in december 2009 schreef. Eindelijk had Sheeran zijn platendeal binnen en kon zijn eerste albumtour beginnen. Dit succes vormt het begin van een zeer mooie en grote carrière.    

Het inspirerende aan dit boek is dat naar voren komt hoe zijn doorzettingsvermogen hem ver heeft gebracht. Dit blijkt bijvoorbeeld uit hoe hij bij zijn standpunt bleef over de kwaliteit van zijn nummers na kritiek van diverse platenmaatschappijen. Daarnaast blijkt uit zijn verhaal dat de aanpak en hulp van zijn ouders van grote waarde is geweest (en zeer waarschijnlijk nog steeds is). Gedurende het verhaal wordt duidelijk dat zijn familie voor Sheeran zeer belangrijk is en dat zijn ouders een grote rol hebben gespeeld in zijn leven, waardoor hij in staat was om dit succes te creëren.  

“John en Imogen waren niet het soort ouders dat achterovergeleund keek naar de ontwikkeling van hun kinderen”.  

Een minder interessant gedeelte van het verhaal is het hoofdstuk ‘Ed en de sterren’. In dit hoofdstuk, achterin het boek, wordt beschreven wat er in de sterren staat voor Sheeran, hoe de sterren stonden tijdens zijn geboorte en wat dat zegt over zijn karakter. Dit hoofdstuk doet wat af aan de rest van het verhaal en is over de top. Desalniettemin blijft het een inspirerend verhaal over een doodgewone jongen uit Suffolk, die ondanks alle succes zichzelf blijft en zijn familie en vrienden niet vergeet. Als fan moet je dit boek zeker hebben gelezen, maar ook als niet-fan blijft het een inspirerend verhaal met een boodschap.       

Reacties op: Hoe een jongen uit Suffolk uitgroeide tot een sensatie

3
Ed Sheeran - Sean Smith
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker