De verschrikkingen in Auschwitz bezien vanuit een ooggetuige
Bij het zien van de schokkende cover van Niemand van ons zal terugkeren van Charlotte Delbo weet je meteen wat voor soort boek je gaat lezen. De titel spreekt voor zichzelf en anders doet de subtitel dat wel.
In Niemand van ons zal terugkeren van Charlotte Delbo vertelt de auteur over haar tijd dat ze gevangen zat in Auschwitz. Over hoe ze het hadden, hoe hun dagen eruit zagen, de gruwelen die ze meemaakten, hoe ze elkaar wisten te steunen, hoop bleven houden aan absurde dingen zoals bijvoorbeeld wat ze zouden eten als ze weer vrij waren, hoe normen en waarden vervaagden, de vernederingen die ze ondergingen en af en toe laat ze iets los over de tijd van voordat ze in Auschwitz kwam.
Soms wil je uitstellen om een boek verder te lezen, omdat je bijvoorbeeld nog geen afscheid kan nemen van de personages in het boek dat je aan het lezen bent. Soms moet je door omstandigheden, zoals bijvoorbeeld werk en huishouden, wat langer met een boek doen om te lezen, maar er zijn ook boeken die zo emotioneel zijn geschreven, zo indringend, dat je soms noodgedwongen moet stoppen met lezen om de gelezen tekst door te laten dringen, om even op adem te komen.
Lees verder op https://www.boekenblog-van-ann.nl/blog/2790315_niemand-van-ons-zal-terugkeren-charlotte-delbo .