Advertentie
    Annemieke de Jong Hebban Recensent

Illustrator Axel Scheffer is bekend van verschillende illustraties, maar met name ook de Gruffalo. In Samen laat hij zijn eigen ambassadeurschap voor Three Peas, die vluchtelingen helpt en met kleine dingen (zoals taalles of samen creatieve dingen doen) probeert een groot verschil te maken. Vanuit dit gedachtengoed is het boek Samen ontstaan.

En Samen brengt meer dan de boodschap van het verhaal. Maar liefst 38 illustratoren sloegen de handen in één om het bijzondere verhaal van beeld te voorzien. Van dit gezelschap maakten onder andere Quentin Blake (bekend van zijn illustraties in de boeken van Roald Dahl) en Ole Könnecke (bekend van Anton kan toveren) deel uit.

Het resultaat is een prachtig verhaal dat één boodschap duidelijk over brengt, namelijk hoe belangrijk het is om aardig te zijn voor elkaar. Aardig zijn voor elkaar kan van kleine dingen zoals het lachen naar iemand tot samen spelen of iemand helpen die een probleem heeft. Daarnaast verteld het op een kinderlijke manier dat er mensen zijn die moeten vluchten uit hun eigen land en ergens anders een nieuwe start moeten maken. Hierbij is zelfs aandacht voor het feit dat deze groep mensen niet door iedereen even hartelijk wordt ontvangen. En hoe prachtig is dan deze extra toevoeging:

"Misschien kun jij wel zeggen: 'Er is ruimte genoeg. Kom er maar bij!"

Met het doel kennis te maken, met elkaar, met elkaars verschillen en elkaars overeenkomsten. En is dat niet waar het om draait - samen genieten van wat de wereld ons te bieden heeft, waar dan ook op deze wereld. In een omgeving die veilig en vertrouwd is!

Het boek vraagt door de verschillende illustratoren wat extra inzet van de lezer. Qua afbeeldingen is het boek alles behalve één geheel. Dit zou het effect kunnen hebben dat zeker jongere lezers hun interesse voor dit boek verliezen - ook omdat ze mogelijk de boodschap nog niet helemaal kunnen volgen. En toch klopt het helemaal! Iets wat door volwassenen en wat oudere kinderen ook herkend zal worden...Want net als mensen zijn ook de illustraties in dit boek verschillend. En net als bij mensen kunnen die toch samen een prachtig, kleurrijk geheel vormen!

Reacties op: Gemixte talenten met een prachtige boodschap

11
Samen - Axel Scheffler
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker