Advertentie

Melaats.


Haye van der Heijden.


Uitgeverij Vogelvrij.


Het leven van een gepensioneerde man, getrouwd en vader van een volwassen zoon, wiens leven tot dan toe een uitgestippeld en voorspelbaar pad heeft gevolgd, wordt ruw verstoord als zijn vrouw zonder enige aanleiding aankondigt dat ze van hem wil scheiden.

Hij neemt zijn intrek in een vakantiewoning en probeert na de scheiding zijn leven op de rails te krijgen.
Door eenzaamheid aangestuurd, begeeft hij zich anoniem op sociale mediakanalen op zoek naar een invulling voor zijn veranderde leven. Daar ventileert hij zijn uiteenlopende politieke meningen. Politiek gedreven idealisten krijgen ervan langs; verschillen en overeenkomsten worden uitgediept. Welk doel een partij ook voor ogen heeft, de strategie om bij dat doel uit te komen is van tevoren door de top al vastgelegd en heeft niets met een democratische proces en besluitvorming te maken. Alles draait uiteindelijk macht en geld.

Na verloop van tijd komt de man tot de conclusie dat hij aansluiting met echte mensen nodig heeft en meldt zich aan bij een nieuwe politieke beweging, dat als drijfveer heeft ‘dat het zo langer niet kan en alles anders moet’.
Als hij tijdens zijn eerste opdracht - een radio interview - uitleg geeft over de standpunten van deze beweging, worden zijn woorden anders uitgelegd.
Al snel blijkt dat de waarheid er niet toe doet, want iedereen vult zijn woorden naar eigen idee in, met alle gevolgen van dien.

Door de realistische en tot de verbeelding sprekende manier van schrijven, boeit het verhaal direct. De schrijver laat de worstelingen zien van deze wat tragische man, als zijn leven twee keer ontspoort. Je krijgt zeker empathie voor deze, iet wat meelijwekkende hoofdpersoon, die slachtoffer wordt van verkeerde beeldvorming.
Deze novelle is zeker een aanrader.

Reacties op: Melaats van Haye van der Heijden

2
Melaats - Haye van der Heyden
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken