Ontzettend bijzondere bundel

Anniek 24 november 2020
"Dit is wat we niet zouden moeten vergeten:
iedereen die niet op iedereen blijkt te lijken
moet altijd bereid zijn zich te laten bekijken."

Ik heb deze interviewbundel in kleine stukjes moeten lezen - af en toe een interview - gewoon om ze allemaal goed te laten bezinken. Want wat was dit een ontzettend bijzondere bundel, en wat betekent deze bundel veel voor me.

Aan alles is te merken wat een zorgvuldige, bedachtzame interviewer Edward van de Vendel is, en dat maakte de interviews nog beduidend mooier. Het is duidelijk dat hij heel zorgvuldig is in de vragen die hij stelt, en het was mooi om te zien met hoeveel respect de deelnemers werden benaderd. Gecombineerd met prachtige gedichten en portretten per deelnemer was dit echt fantastisch om te lezen.

Ik denk dat dit echt een must read is voor iedereen, of je nou queer bent of niet. Het biedt zoveel inzicht in hoeveel verschillende ervaringen LGBTQ+-mensen kunnen hebben, en het beslaat echt het hele spectrum.

Mijn eigen queer-identiteit is ook minder "standaard" (ik ben aromantisch, aseksueel en non-binair) en daarom vond ik het geweldig om te zien dat er aandacht werd besteed aan mensen die normaal gesproken misschien niet direct aan het woord komen. Er was ook veel aandacht voor intersectionaliteit, door bijvoorbeeld mensen met verschillende etnische achtergronden te interviewen en mensen met een beperking.

Zelf ben ik dus ook queer en ik vind dat daar een bepaalde verantwoordelijkheid bij hoort: om een goede ally te zijn voor andere mensen in de LGBTQ+-community die andere ervaringen hebben dan jij. Dit boek biedt daar zoveel inzicht in dat het me daarbij voor mijn gevoel veel heeft geholpen.

Veel dank aan Querido voor het recensie-exemplaar, en vooral ook veel dank aan de deelnemers voor het delen van hun verhaal!

Meer recensies van Anniek