Elckerlijc, had die al zijn piek?

Anniek113 Anniek113
6 apr 2024

De Dood komt naar jou toe om je mee te nemen. Wat doe je dan? Dit is wat er gebeurd met Elckerlijc in Den spyeghel der salichheyt van Elckerlijc. De Dood komt naar Elckerlijc toe om hem mee te nemen. Elckerlijc is het hier niet mee eens. Hij krijgt van de Dood een kans om iemand te vinden om mee te nemen op zijn pelgrimstocht. Hij probeert dit met Vriendenkring, Neven en Nichten en Bezit. Die gaan allemaal niet mee. Barmhartigheid is de enige die na alles met hem meegaat. Pas na een biecht. Op het einde haken ook de nieuwe vrienden af. De Vijf Zinne, Kracht en Schoonheid. Iedereen behalve Barmhartigheid. Is de lange versie van dit verhaal de moeite waard. De stijl en emoties zijn erg uniek. Daar ga ik nog verder op in. Ook is er een duidelijke boodschap. Hoe past dat bij mij?

Elckerlijc is in een erg oude schrijfstijl gemaakt. Dat is ook niet gek. Dit boek komt uit de middeleeuwen. Dat leidt dan tot een rijmend verhaal. Dat was makkelijker mondeling door te geven. Ze hadden nog geen drukkunst dus dat gebeurde nog niet. Er waren maar weinig boeken. Ook is Elckerlijc een beetje een toespraak. Het is ook origineel een toneelstuk. Dit maakt het een uniek stuk om te lezen. Als je geen fan van de rijm bent is het alleen niet heel prettig. Zeker als er door de rijm moeilijke en onlogische woorden worden gebruikt.

De emoties in Elckerlijc lopen erg door elkaar. Er zijn veel spanningsmomenten, met of er iemand mee gaat. Op een gegeven moment kon je wel verwachten wat er ging gebeuren. Er was niks echt spannends. Dat maakte het moeilijk om doorheen te komen. Het verhaal is gemaakt om te passen op de middeleeuwen. Het past niet echt meer in deze tijd. Dit kan tot irritatie en verveling leiden.

De boodschap in Elckerlijc is vrij duidelijk. In de Dood is alleen je barmhartigheid nog belangrijk. Je deugd. Die boodschap is goed. Maar er licht te veel focus op. Er is alleen maar focus op iemand meenemen naar de Dood. Een leven is meer dan alleen maar de reis naar de Dood. We maken ook nieuw leven. We ontdekken. Niemand kan zonder zonden leven. Als je maar spijt krijgt voor je fouten en ze recht zet komt het wel goed.

Dus is het hele verhaal van Elckerlijc de moeite waard? Niet als je het aan mij vraagt. Ik vond het geen fijn of interessant boek om te lezen. Het is een heel oud boek. Ik lees liever iets met woorden die ik ooit nog eens gebruik. Dat gebeurd hier toch te vaak niet. Ook verveelde ik me vaak tijdens het lezen van dit boek. De boodschap van Elckerlijc past niet meer echt op de tijd van nu. Daarom past dit boek echt niet meer in deze eeuw. Daarom moeten we dus iets anders vinden om voortaan te lezen.

Meer recensies van Anniek113