Rijk aan fantasie, gebrek aan diepgang
De kleurrijke buitenkant van het boek belooft een zoet feelgood verhaal. Met heel veel fantasie. Het zou als 'healing fiction' zijn uitgebracht? Daar ben ik niet zo zeker van.
In het verhaal gaan we mee met hoofdpersoon Penny. Penny vindt haar droombaan bij de DallerGut Dromenwinkel: een mysterieuze winkel in een mysterieuze stad waar alles zich afspeelt in het onderbewustzijn van degenen die slapen. Of het nu nacht is of een middagdutje (of een student die in slaapt valt tijdens college): zij die slapen en op zoek zijn naar een droom, komen naar de DallerGut Dromenwinkel.
In healing fiction verhalen gaat het vaak om het reilen en zeilen in een winkel. Een buurtwinkel, boekwinkel, brievenwinkel of, in dit geval, een dromenwinkel. Penny komt te werken op de begane grond van de winkel, waar ze de taak heeft om bezoekers te ontvangen en ze te adviseren over de te kiezen droom (of nachtmerrie...). Een heel fantasierijk en creatief idee van de schrijfster. Een idee dat helaas zonder de nodige diepgang is uitgewerkt.
Zowel over de hoofdpersoon Penny als over de andere personages in het boek, kom je niet veel te weten. Dit zorgde er bij mij voor dat er best wat namen voorbijkwamen en ik niet meer zo goed wist wie wie was. De schrijfster had duidelijk veel ideeën (over dromenmakers, dromengeld in de vorm van emoties in een fles, de uitreiking van de awards voor beste droom etc., o ja en de Kerstman speelde ook nog een rol), maar naar mijn mening had het verhaal een betere focus kunnen hebben. Daarbij werden grote thema's aangehaald, zoals traumaverwerking en persoonlijk eigenaarschap nemen in het leven.
De thema's, het aantal personages, wat er allemaal gebeurde in het verhaal: het voelde als 'teveel'. In ieder geval teveel voor een healing fiction-verhaal, wat zich voor mij kenmerkt door een rustig voortkabbelend verhaal zonder veel uitweidingen.
In het algemeen vond ik het een vermakelijk boek om te lezen, vooral door de fantasierijke ideeën. Een student die overdag slaapt tijdens college en een korte droom komt halen. De flessen met 'emoties' waarmee dromen betaald worden. Dromenmakers en hun creatieve maaksels. Stuk voor stuk erg leuk bedacht. Maar in z'n geheel ervoer ik te weinig diepgang (en te weinig focus) op de personages, gebeurtenissen en thema's.