Als ik blijf

Cupofbooksnl Cupofbooksnl
1 mrt 2020

Als ik blijf is een verscheurend verhaal over Mia, die met haar ouders en broertje terecht komt in een auto ongeluk. Ze is de enige die het ongeluk overleefd, alhoewel ze wel op het randje van de dood zit. Mia maakt alles mee vanaf de zijlijn, de keuze is aan haar. Blijven of blijven leven?

Als ik blijf is een hartverscheurend verhaal over een liefdevol gezin, een getalenteerd meisje met een diepgaande passie voor haar cello en een vriendje die haar lief heeft; hoe erg ze ook verschillen. Het laat je denken over je eigen leven, wat als jij in deze situatie terecht komt? Wat als jij de enige bent die het overleeft? Als je de keuze krijgt, ga je dan verder met leven of geef je alles op?

De flashbacks die gedurende het verhaal beschreven worden brengen diepgang in de personages, je leert ze steeds beter kennen. Dat vond ik ook het fijne van het verhaal; voor het ongeluk wist je vrij weinig over Mia, haar vriendje Adam, familie en vriendin Kim. Door de flashbacks leer je met name Mia steeds meer kennen, ze zijn logisch ingepland in het verhaal wat het niet vervelend maakt om te lezen. De emoties zijn goed beschreven, heel herkenbaar, waardoor je al snel meevoelt met de situatie. Ondanks het zware onderwerp leest het boek vlot weg, Gayle Forman heeft een fijne schrijfstijl die je in een rap tempo meeneemt in het verhaal en weet emoties over te brengen. Het einde is mooi, maar het stopt wel plotseling. Dit brengt veel vragen met zich mee, gelukkig is er nog een deel 2!

Als ik blijf is een pakkend verhaal, een echte aanrader als je even iets anders wilt. Ondanks dat het onderwerp zwaar is, is het wat luchtig geschreven waardoor het niet echt een zwaar boek is om te lezen. Het verhaal blijft echter wel hangen.

Meer recensies van Cupofbooksnl