Stalken, moorden en tempo’s die alle kanten op gaan

Bernice09 Bernice09
14 mrt 2025

De introductie van het boek vond ik erg sterk, vooral omdat het verhaal begint vanuit het perspectief van de zoon van de hoofdpersoon. Dat maakt de start meteen persoonlijk en zorgt ervoor dat je snel betrokken raakt. De chronologische opbouw werkte prettig en hield alles overzichtelijk, al had ik het leuk gevonden als er af en toe wat flashbacks waren toegevoegd. Die hadden net wat extra spanning en variatie kunnen brengen.
Wat minder goed voor mij werkte, was dat het hele verhaal vanuit Stijn wordt verteld. Het had me interessant geleken om ook even mee te kijken door de ogen van Robbe of iemand anders. Dat had meer diepgang kunnen geven aan de emoties en gebeurtenissen.
Tot en met hoofdstuk 15 vond ik het tempo vrij traag, terwijl het daarna juist voelde alsof er ineens heel snel door belangrijke momenten werd gegaan, bijna alsof het verhaal een beetje haast kreeg richting het einde. De inkijk in hoe een moordonderzoek in België verloopt, vond ik wel boeiend, maar bij sommige moordscènes was het iets té uitgebreid, waardoor het soms meer wegleek te hebben van een tv-scenario dan van een boek. Juist daardoor kreeg ik af en toe het gevoel dat ik naar een televisieserie zat te kijken in plaats van een leesboek.
Ook jammer vond ik dat de stalkingsverhaallijn in het begin veel nadruk kreeg, maar later langzaam naar de achtergrond verdween. Het moordonderzoek schoof daarna zo sterk op de voorgrond dat de spanning en samenhang een beetje verwaterden.
Wat ik dan weer echt een pluspunt vond, is het gebruik van echte straatnamen en locaties. Dat maakt het verhaal herkenbaar en geloofwaardig. Toch had ik graag wat meer sfeerbeschrijving van de buurten zelf gelezen, zodat de setting nog meer tot leven kwam.
Alles bij elkaar vond ik Belaagd een interessant boek met sterke kanten, maar de schommelingen in tempo en het beperkte perspectief zorgden ervoor dat ik er niet helemaal in werd meegesleurd. Het verhaal leest soms meer als een script voor een tv-serie dan als een klassiek leesboek, wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn, afhankelijk van wat je verwacht.

Meer recensies van Bernice09