Datumloze dagen - Jeroen Brouwers
Deze psychologische roman gaat over de relatie tussen een vader en een zoon. Het verhaal is opgebouwd als één lange monoloog, die gehouden wordt door de ik-figuur op 3 juli 2007. De hoofdpersoon is een man van begin zestig, die een behoorlijk getroubleerde relatie met zijn zoon heeft. Op het moment van vertellen is zoon ongeveer veertig jaar oud. De geboorte van zoon was al ingewikkeld. De ik-figuur wilde helemaal geen vader worden en voelde zich er door zijn toenmalige vrouw ingeluisd. Vader verlaat het gezin. De roman beschrijft vervolgens de sporadische ontmoetingen die tussen vader en zoon plaats vinden: alle op dagen waarvan de datum niet is genoemd.
De moeilijke ouder-zoonverhouding kennen we uit meerdere werken van Brouwers, niet in de laatste plaats uit Bezonken rood. Eén van Brouwers' kinderen is ook overleden. Zelf ontkent hij in de Volkskrant dat het boek autobiografisch is, maar de oplettende lezer zal in een aantal verhaalelementen toch wat autobiografische gegevens zien.
Ik vond het een mooi en bijzonder boek om te lezen. Met ieder boek dat ik lees, word ik steeds een beetje meer fan van Brouwers!