Scherpzinnig met een akelig realistische kijk op een (toekomstige?) maatschappij
Nelleke Noordervliet verbindt in haar dystopische roman 'Het bewind van de Gelukkigen' het persoonlijk verhaal van Sophie Varkenvisser met een scherpzinnige reflectie op geschiedenis, politiek en samenleving welke akelig realistisch blijkt te worden.
Het verhaal speelt zich af in een nabije toekomst, waar de balans tussen democratie en macht wankel is doordat een rechts-populistische partij aan de macht komt en de persvrijheid begraaft.
Noordervliet onderzoekt hoe idealen onder druk komen te staan wanneer machthebbers zeggen te handelen ‘voor het welzijn van allen’. De roman roept vragen op over een te kort aan solidariteit ("Elk groepje zit op zijn eigen politieke issue als een moederkloek op haar ei. Als feminist mag je geen woord zeggen bij de transgenders en als mens van kleur vind je de problemen van anderen sowieso overschat."), verdraagzaamheid, collectieve verantwoordelijkheid, vrijheid en een te veel aan sociale en politieke controle ("Zwaar en vies werk, vroeger het domein van 'vreemde' arbeidskrachten, werd nu door 'eigen' gedaan tegen een bescheiden vergoeding. Deed je niet mee, dan was er een kamp waar je werd opgesloten als 'vijand van het volk'.") en de rol van het individu binnen de gemeenschap.
Wat opvalt is Noordervliets krachtig taalgebruik: helder, scherp en heel trefzeker. Ze weet grote ideeën invoelbaar te maken door ze te verweven met persoonlijke emoties en herkenbare dilemma’s. Dit maakt het boek zowel intellectueel uitdagend als meeslepend om te lezen.
Voor lezers die houden van een roman die je niet alleen vermaakt, maar ook aan het denken zet over onze tijd en toekomst, is Het bewind van de Gelukkigen een aanrader. Het is zeker geen luchtig tussendoortje of spannend boek maar wel een verhaal dat je aan het denken zet en je voor een stukje de gevolgen laat zien van een mogelijks nabije toekomst wanneer we het wij-zij denken niet verlaten en we ophouden met het bruggen bouwen.