De meester en margarita
De graphic novel De meester en de Margarita, bewerkt door Andrzej Klimowski. Deze graphic novel maakte op mij een indruk door de combinatie van een complex verhaal dat moeilijk verstaanbaar was en niet echt kon meevolgen. Het verhaal is gebaseerd op de bekende roman van Michail Boelgakov en speelt zich af op verschillende vlakken. Hij maakt gebruik van een satirisch verhaal dat zich afspeelt in Moskou, waarin de duivel en zijn vreemde gevolg voor chaos zorgen. Anderzijds is er het Bijbelse verhaal rond Pontius Pilatus, dat een meer serieuze en filosofische toon heeft. Daarnaast is er ook het liefdesverhaal tussen de Meester en Margarita. Dus het is best wel moeilijk om het verhaal te snappen.
Wat meteen opvalt is het vertelperspectief. De verschillende verhaallijnen wisselen elkaar af zonder duidelijke overgangen waardoor je soms even moet zoeken naar waar en wanneer een scène zich afspeelt. De personages zijn ook heel uitgesproken voorgesteld. Woland en zijn gevolg worden bijvoorbeeld een beetje belachelijk afgebeeld. Margarita daarentegen komt juist emotioneel en krachtig over, vooral door haar gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Het is ook een zeer mooie tekenstijl dat ze gebruiken en de verschillende verhalen hebben ook andere soorten. Zoals in het bijbels verhaal maken ze gebruik van lichte kleuren en bij de andere verhalen is het kleurgebruik zwart-wit. De stijl lijkt geschilderd met een dikke en ruwe penseeltoets.
De beeldtaal is misschien wel het sterkste element van deze graphic novel. Het lijkt alsof je als lezer in een soort droom terechtkomt. Ik denk als je het boek waarop het gebaseerd is leest dat het wel een apk makkelijker is om het te lezen. Voor mij was het nu heel lastig om het te verstaan en uiteindelijk snap ik er nog steeds niks van. Maar dat maakt het ook wel leuk aan de ene kant voor mij. Zeker qua stijl heb ik er wel gewoon inspiratie uit kunnen ophalen.