Meer dan 4,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Interessante historische roman

boeken.sylvia.comenius 18 september 2023
Het eerste deel van de historische roman ‘Het vuur van de Vreemdeling’ speelt zich af in 1666. De Republiek der Verenigde Nederlanden en Engeland voeren oorlog met elkaar. De gebeurtenissen worden op realistische en spannende wijze beschreven vanuit diverse personages. Zo lezen we vanuit het perspectief van de Nederlandse Sytze over de strijd op zee en in de kustdorpen. De Engelse vloot overmeestert de Nederlandse schepen en Terschelling wordt op brute wijze aangevallen door Engelse soldaten. In Londen volgen we de Engelse Thomas, een vriend van Sytze, hij vaart op de koopvaardij. Door zijn ogen maken we De Grote Brand van Londen mee, deze brand verwoestte een enorm deel van deze wereldstad.
Overleeft de familie van Sytze de aanval door de Engelsen op Terschelling? Ziet Thomas zijn geliefden weer terug na de verwoestende brand? Zullen Sytze en Thomas elkaar ooit nog tegenkomen? Welke gevolgen zal deze oorlog hebben?
Dat de historische zaken zo tot leven komen, heeft alles te maken met de interessante personages. We lezen de gedachtes, gevoelens, twijfels van o.a. Sytze en Thomas. Je leeft mee met de jongens, zeker als ze vreselijke dingen meemaken en er alles aan moeten doen om te overleven. Juist de passages over verliefdheden, moeilijkheden bij het werk in de plateelbakkerij, familieperikelen en dergelijke zaken maken het werk zo levensecht!
Molenaar heeft diepgaand onderzoek gedaan naar deze periode in de geschiedenis en hierdoor krijg je als lezer een goed beeld van deze tijd. Ik verheug mij zeker op het tweede deel.

Reageer op deze recensie

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.