Advertentie

Wat is dit een aangrijpend maar vooral hoopvol boek vol inspiratie en durf.


Eva woont in Hongarije samen met haar zusjes Klara en Magda en haar ouders. Eerst hebben ze als de middenstandsklasse weinig last van de oorlog maar op een dag worden ze net als vele andere joden opgepakt en gedeporteerd naar Auschwitz.


Dan begint het schrijnende verhaal pas echt. Eva haar ouders worden gedood en zij en haar zus Magda komen samen terecht in het kamp. Afgrijselijke taferelen staan op mijn netvlies gebrand, vreselijke scènes worden werkelijkheid maar zelfs als je geen keuze hebt heb je deze volgens Eva duidelijk wel. Wanneer de jonge tiener, die normaal danseres en lid van het Olympisch turnteam was, moet dansen voor Mengele verdwijnt ze in haar fantasie om de realiteit te overstijgen.Als ze uiteindelijk Auschwitz kunnen verlaten vertelt ze over hoe haar avontuur verder ging. Ze verhuisden naar de Verenigde Staten en ze trouwde. Net zoals Klara en Magda pakte ze haar leven opnieuw op maar het trauma bleef sluimeren. Om in het reine te komen met zichzelf heeft ze verschillende moedige stappen gezet. Uiteindelijk deelt ze nu haar ervaringen en vooral haar overlevingsstrategie in haar eigen praktijk. Zelf kreeg ze opnieuw moed en hoop door contact met andere overlevers en ze studeerde af als doctorandus in de psychologie. Uit de hartverscheurende tijd in het concentratiekamp leerde ze zichzelf om steeds opnieuw op zoek te gaan naar de kracht in jezelf. Haar grootste levensles is toch wel dat je gedachten je grootste vijand zijn en dat je ondanks je situatie je altijd zelf de keuze kan maken om je vrij te voelen.‘De keuze’ is ongelooflijk inspirerend en verrijkend omdat het laat zien dat je net als Eva niet in de hand hebt maar wel hoe je ermee omgaat. Deze vrouw heeft ook met vallen en opstaan een nieuwe weg gevonden maar wat belangrijk is, is dat ze ervan overtuigd was dat haar vreselijke ervaring haar ook sterker gemaakt heeft.In haar praktijk heeft ook zij nog beter leren omgaan met haar verleden. Uit de bijgevoegde ervaringsverhalen blijkt hoe ze haar beleving en kennis nu op hoge leeftijd prachtig inzet om andere te inspireren en motiveren.

Dit boek is een machtig instrument om ons te leren om ongeacht je situatie de touwtjes in handen te nemen. Het toont ook dat trauma's je leven veranderen maar het is vooral een manier om te bewijzen dat er een leven na de hel is.Dr. Edith Eva Eger begon op haar negentigste pas te schrijven maar wat ben ik blij dat ze dit deed. ‘De keuze’ is de perfecte manier om iedereen met zijn gruwelijkheden te leren omgaan en om haar fenomenale boodschap te verspreiden.

5 Inktpotjes

Fany

http://boekinkt.blogspot.com/2021/07/de-keuze-van-edith-eva-eger.html

Reacties op: Wat is dit een aangrijpend maar vooral hoopvol boek vol inspiratie en durf.

647
De keuze - Edith Eger
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken