Bijzonder verhaal over moed, hoop, verdriet en menselijkheid
Wat een prachtig boek en bijzonder verhaal. Het verhaal begint in 1939 waar we Esti en Lili volgen. Esti is zwanger en bevalt van haar zoontje Theo. Ondertussen begint de onrust in de wereld toe te nemen en staan ze aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Bovendien raken ze beiden betrokken bij het verzet waarbij Esti illegale persoonsbewijzen maakt. Met zijn drieën trekken zij Italië door en komen ze onder andere bij een klooster in Florence. Hier raakt Esti gewond en gaat Lili verder met Theo op zoek naar veiligheid.
Het boek was heel mooi geschreven en erg goed vertaald. Ik vond het ontzettend interessant om het Italiaanse perspectief op de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog te lezen. De focus ligt namelijk vaak op wat er in Nederland is gebeurd. Als opgeleid historicus wilde ik daarom ook meer weten en zocht ik bepaalde gebeurtenissen die in het boek gebeurden ook later nog online op. Het verhaal is een mengeling tussen fictie en feit, waarbij sommige personages niet bestaan hebben of soms gebaseerd zijn op echte mensen. Het mooiste dat ik uit dit verhaal mee wil nemen is dat er toch hoop is in een wereld waarin je denkt dat alle hoop vervlogen is. Er zijn altijd individuen die je verder helpen. En daar put ik dan toch hoop uit, ook in de wereld van tegenwoordig.
Dit recensie-exemplaar heb ik gekregen van The House of Books en Bookinfluencers, ontzettend bedankt daarvoor!