Tergend traag (en saai)
Eerlijk is eerlijk, ik ben niet echt een fantasie lezer maar op zoek naar goeie boeken liet ik me inspireren door Hebban en de vele lovende recensies. Bovendien fantaseer ik, net als de schrijvers van dit genre, graag over hoe ik zou overleven in een postapocalyptische wereld en hoe die er uit zou zien. De dikte van het boek zou tijdens een revalidatie van een rugoperatie geen probleem mogen zijn en gezien de positieve reacties dacht ik het in 1 á 2 weken uit te hebben.
Helaas bleek dit voor mij verre van een pageturner te zijn en deed ik er dubbel zo lang over (voor ik er uiteindelijk toch de brui aan gaf met het einde in zicht).
Het eerste deel is best wel ok maar blies me ook niet van mijn sokken. Daardoor mist het de vaart, spanning en adrenaline die er bijvoorbeeld bij "Vlucht" van Blake Crouch wel vanaf de eerste pagina is.
Maar goed, toch benieuwd waar het heen zou gaan kwam ik na 250 pagina's plots 100 jaar verder wat ontgoocheld in een grote lege woestijn terecht.
Helaas verzandde het verhaal daar voor mij ook:
af en toe een min of meer spannende gebeurtenis maar daartussen grote droge leegte, oninteressante karakters die ervoor zorgden dat ik al vlug een Hunger Games tienerboek gevoel kreeg met een beschrijvend Holebeer sausje. De karakters konden me door weinig diepgang niet boeien en de taal is niet bijzonder boeiend of rijk. Integendeel, ik ergerde me aan de bijna infantiele manier waarop krampachtig geprobeerd wordt om een nieuwe maatschappij vorm te geven door te doen alsof de bewoners teveel woestijnzand onder hun schedelpan kregen en domme klojo's - excuseer "wissels" - geworden zijn die de dingen enkel bij naam met een hoofdletter kunnen noemen: De arbeiders die de Muren hadden gebouwd
De Eerste Klok, de Tweede Klok, het Hospitaal, Deze Plek, De Wezens van Bloed, de Tijd van Worden...
Daarentegen is er ook goed nieuws want de meest puriteinse lezers hoeven geen 'shit', 'kut' of 'verdomme' te vrezen neen, in de toekomst wordt er veel gevloekt maar men doet het wel deftig: 'vliegers' omvat zowat iedere krachtterm die je in een ander boek tegen komt.
Ik heb heel veel moeite gedaan om het boek uit te lezen maar de laatste 250 bladzijden waren er te veel aan. Toch beet ik door want ik heb enkel een samenvatting van de laatste 100 bladzijden gevraagd aan Chatgpt.
Ben ik met de verkeerde ingesteldheid aan dit boek begonnen en was ik daarom ontgoocheld? Misschien maar ik had toch verwacht dat de effectieve oversteek langer dan de luttele 70? bladzijden zou duren. Geen aanrader dus.